Herkullinen ja helppo herkkusienikastike

Herkkusienistä taikoo helposti herkkua ruokapöytään.  Tämä sopii hyvin esimerkiksi arkiruokapöytään, sillä ruoka valmistuu noin 15-20 minuutissa yhdellä pannulla (ja pasta siinä ohessa kattilassa, jos haluaa nauttia pastaa)!

Vaikka herkkusienet eivät olekaan aiemmin liiemmin kuuluneet keittiöön, niin olen päättänyt lisätä rohkeasti niitä kokkailuihini. Jos jemmasta ei löydy kantarelleja tai suppilovahveroita, niin sitten voi hyvin antaa herkkusienillekin mahdollisuuden. Edelleen en hyväksy säilykeherkkusieniä pizzaani ja minkä tahansa kanssa, mutta sienikastike antaa paremmin kunniaa tälle viljellylle lajikkeelle! Ja tämä sienihän ei liiemmin käsittelyä kaipaa. Omassa valmisrasiassa oli siistejä sieniä, joten leikkelyn kautta pannulle vaan. 

Paras sienikastike syntyy mielestäni voista, kermasta ja sipulista sekä suolasta ja pippurista. Niillä lähdin tätäkin kastiketta luomaan. Lisäsin kuitenkin vielä rohkeammin makua soijakastikkeella ja omeanasiiderikastikkeella, tätä en olisi tehnyt kantarelleille. Mutta herkkusieni on mielestäni joustavampi eri käyttötarkoituksiin. 

 Me tullaan tekemään tätä ruokaa varmasti lähiaikoina, siispä kirjaan hyväksi todetut ainesosat ja määrät niin itselle kuin teillekin. 


VEGAANINEN VERSIO: Käytä kasvisrasvaa paistamiseen!  Kermana toimii hyvin kaurakerma.

 


 

HERKKUSIENIKASTIKE /

HERKKUSIENIPASTA


2 REILUA ANNOSTA / 3 ANNOSTA

 

 • 1 salottisipuli/keltasipuli
 • voita/kasvisrasvaa/öljyä paistamiseen
 • 250 g herkkusieniä
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl omenasiiderietikkaa (tai viinietikkaa)
 • 250 ml kaurakermaa
 • ripaus suolaa
 • mustapippuria 

+

 • 200 - 230 g pastaa keitettynä (esim. farfalle tai fusilloni, mutta mikä tahansa käy)

+

 

pinnalle:

 • (parmesaania tai ravintohiivahiutaleita)
 • tuoretta yrttiä (basilikaa, timjamia, persiljaa tai oreganoa)Jos teet vain kastikkeen esimerkiksi pihveille, käytä se haluamallasi tavalla. Jos teet koko kastikkeesta pastaa, niin keitä noin 200 g pastaa al denteksi, valuta vesi pois ja sekoita syväreunaiselle pannulle (esimerkiksi wokkipannu ajaa hyvin asian). 

Jos teet minun tavoin sienipastaa, niin omasta mielestä tässä on hyvässä suhteessa kastiketta ja pastaa. Varsinkin fusilloni tai farfalle tykkää tästä kastikkeesta. Tästä tulee hyvin reilut kaksi annosta.


Tee näin:

1. Laita pastavesi kiehumaan. Kuori ja silppua salottisipuli. Huuhtele ja poista tarvittaessa huonot osat herkkusienistä. Viipaloi haluamasi kokoisiksi viipaleiksi. Ei kannata välttämättä liian pieniksi, sillä sieni kutistuu paistaessa.

2. Kun pastavesi kiehuu ja laitat pastan suolattuun veteen, niin laita rasva sulamaan pannulle ja lisää sipulit. Jos käytät tuorepastaa, jossa lyhyempi keittoaika, voit aloittaa paistamisen hieman aiemmin. Kuullota sipulia keskilämmöllä.

3. Lisää sipulin joukkoon herkkusienet ja paistele edelleen keskilämmöllä muutama minuutti. Sienistä irtoaa nestettä.

4. Lisää loppuvaiheessa joukkoon kerma, soijakastike ja omenasiiderietikka sekä mausteet. Kiehauta nopeasti. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla.

Jos muuten ostat tätä varten soijakastiketta, niin kokeile sienisoijakastiketta. Nyt ei varmasti puutu umamin makua! 

5. Lisää joukkoon keitetty ja valutettu pasta ja kuumenna vielä hetken verran. Tai käytä kastike muuhun tarkoitukseen. :)

6. Nauti herkkukastike tuoreiden yrttien kera... ja extrana voit halutessasi lisätä parmesaania tai ravintohiivahiutaleita. Näistä saa lisää umamia ja muuten vaan ruokaan :)

 

Nam! Helpolla herkkua! 


Instagramissa @soupzblogi


Kommentit