Maailman paras makaronilaatikko

Tavoitteenani oli tehdä arkisesta makaronilaatikosta hieman parempi versio. Teen makaronilaatikosta aina vegeä, joten sillä tietysti tein tämänkin. Ongelmana on kuitenkin ollut aiemmin se, että niistä on sitten loppujen lopuksi tullut kuitenkin maultaan turhan vaatimattomia ja ne ovat tarvinneet lisää makua ketsupista! Ei, halusin tehdä makaronilaatikon, joka on niiiiin hyvää ettei se kaipaa päälle yhtään mitään kuin korkeintaan kirsikkana kakun päälle tuoretta yrttiä. Sitten en myöskään halunnut laatikkoon mitään ylimääräisiä vihanneksia... en halunnut mitään vihannesmössöä.

Mutta kuinka saada esimerkiksi tavallisesta soijarouheesta, joka ei itsessään ole kovin rasvainen niiiiin hyvä, että soijarouheen luontainen rasvattomuuden puute tekisi makaronilaatikosta silti mehevän ja sellaisen, joka uppoaisi myös perinteisen lihamakaronilaatikon ystäville? 

No, makuhan luodaan runsaalla määrällä sipulilla, jota on karamellisoitu voissa. Lisäksi makua tuodaan kermalla ja pinta kruunataan reilulla määrällä parmesaania! Myös soijarouhe käsitellään tietysti huolella niin paiston kuin maustamisen suhteen. Lue alta resepti, tällä onnistut varmasti luomaan astetta paremman makaronilaatikon. Silti helposti.

Ja kyllä, olen röyhkeä ja nimesin ylimielisesti tämän maailman parhaaksi makaronilaatikoksi! Ainakin itselleni tämä oli sellainen. Tuskin enää koskaan voin tehdä makaronilaatikkoa ilman voita ja parmesaania.

Paras makaronilaatikko (soijarouheella) 

noin 6-8 annosta 


  • 400 - 500 g (täysjyvä)makaronia 
  • 3 dl tummaa (kuivaa) soijarouhetta + noin 3 dl vettä
  • rypsiöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta 
  • (3 rkl kuivattuja suppilovahveroita)
  • 2,5 dl kaurakermaa 
  • 100 g+ parmesaania 
  • 50 g voita
  • 1 rkl sokeria
  • 3 sipulia (yhteensä noin 200 g) 
  • 1/4 tl cayennepippuria 
  • 1/4 tl muskottipähkinää 
  • 1/4 tl valkopippuria 
  • suolaa tarvittaessa 
  • tuoretta timjamia

 

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja reilusti vettä kiehumaan kattilaan makaronia varten.

2. Kuori ja viipaloi sillä välin sipulit ohuiksi siivuiksi.

3. Laita voi sulamaan pannulle ja sekoita sokeri joukkoon. Lisää sipulit. Kuullota keskilämmöllä niin pitkään kuin jaksat (välissä voit lisätä makaronin, jos vesi jo kiehuu).  Vähintään 10 - 15 minuuttia. Lisää halutessasi joukkoon kuivattuja suppilovahveroita, ne tuovat hyvää lisämakua, mutta eivät ole välttämättömiä.

4. Siirrä sipulit ja mahdolliset sienet pannulta syrjään lautaselle. Lisää pannulle (ei tarvetta puhdistamiseen) kuiva soijarouhe ja rypsiöljyä hieman, pyörittele kuivaa soijarouhetta ensin öljyssä pannulla. Lisää vähitellen vettä (noin 3 dl) kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Mausta soijakastikkeella ja mausteilla.

5. Kokoa uunivuokaan melkein kypsiksi keitetyt makaronit, sipulit (ja sienet) sekä maustettu soijarouhe. Sekoita joukkoon myös kaurakerma. Maista ja lisää tarvittaessa joukkoon vielä suolaa, itse rouhaisin sekaan ja päälle hieman. Tuntuu nimittäin siltä, että kypsästä makaronilaatikosta katoaa helposti suola. Ripottele päälle raastettu parmesaani. Itse laitoin noin 100 g, mutta halutessasi voit laittaa vaikka kuinka paljon!


6. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tai kunnes pinta on saanut rusketusta. 

7. Nauti tuoreen timjamin kera. Tämä makaronilaatikko ei tarvitse ketsuppia! Enkä tällä kertaa kaivannut myöskään yhtään suolaa. 


Instagramissa @soupzblogi


Kommentit