tofupyörykät paahdetulla sipulilla (V)Jääkaapista löytyi iso paketillinen tofua, jonka viimeinen käyttöpäivä oli uhkaava. En ollut vain keksinyt 2 x 200 gramman tofulle vielä käyttöä. Ostin taannoin Lidlistä huippuhalpaan hintaan pari paketillista (2 €/paketti) kokeeksi. Aiemmin olen suosinut SoFinen maustamatonta, mutta koska tässäkin oli maustamattomasta tofusta kyse, uskalsin antaa sillekin mahdollisuuden, ja niin mulla oli lähemmäs kilo tofua. Aikaisempi meni noin kuukausi sitten pannulla paistaen kera pinaatin.

Tänään päätin tehdä tofusta jotain. Otin paketista toisen puolikkaan tarkoituksena pilkkoa se. Lopulta päätinkin raastaa sen. Raastoin myös kolme porkkanaa, jota löytyy kaapista paljon. Raastaminen oli niin mukavaa, että päätin raastaa vielä loput tofusta uhkaavan eräpäivänsä vuoksi. Taikina oli mielestäni näin sopusuhtaisen näköinen. En ollut aiemmin tehnyt tofupyöryköitä ja päätin mennä rohkeasti vain kaapista löytyvillä aineksilla.

Maustaminen oli tärkeintä. Paljon suolaa. Se on tärkeintä, kun tofu on kyseessä (ja melkeinpä mikä vaan). Kaikki muu on vain hyväksi. Lisäsin intialaista mausteseosta garam masalaa ripauksen, paprikajauhetta, rouhauksen mustapippuria, mutta loppujen lopuksi luulen, että se mikä näistä mainioimmat teki oli paahdettu sipulirouhe. Paahteisen sipulin maku tuo erityisen maun muutoin vaatimattoman tofun makuun. Tätä en kuitenkaan vielä aavistanut kunnolla, päätin vain tehdä taikinasta eheän ja muotoiltavan. Lisäsin joukkoon tilkan oliiviöljyä ja vettäkin. Vielä noin puolen desin verran spelttimannasuurimoita, jotka soveltuvat moneen tarkoitukseen kuten korppujauhoiksi ja panerointiin, mannapuuron lisäksi. Pistin taikinan hetkeksi jääkaappiin turpoamaan.

Taikinasta pyöritellään kostein sormin pyöryköitä. Oma taikina oli kyllä pehmeää, kieltämättä. Ajattelin, että näinköhän niistä mitään koossa pysyvää saa ilman varsinaisia sidosaineita. Kun olin saanut jonkinlaiset pyörykät aikaan paistoin ne 225-asteisessa uunissa. Kokeilin välillä, kunnes itse koin ne noin 30 minuutin päästä hyviksi - olivat saaneet väriä ja pysyivät kasassa. Löysähkö taikina oli tässä vain eduksi, sillä pyörykät eivät olleet kuivia. Ne olivat mehukkaita ja niissä oli suutuntumaa.

Ohjeella tulee noin 16 pyörykkää:

400 g tofua
3 porkkanaa
3 rkl paahdettua sipulirouhetta
1-2 rkl oliiviöljyä
hieman vettä
(0,5 dl spelttimanna-suurimoita/korppujauhoja)
suolaa
mausteita maun mukaan

Paistetaan 200- 225-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia (kunnes pyörykät ovat saaneet rusketusta, mutta eivät kärähtäneet liiaksi).

Nautitaan esimerkiksi couscousin kera.

Kommentit