Lehtikaalikurpitsagratiini feat. piparjuuri


Lupailin kurpitsa-reseptejä. Jokin aika sitten tein myskikurpitsasta gratiinin, mikä jäi mieltä kummittelemaan. Niin hyvää. Piparjuuri tuo twistiä ja mitäpä gratiini olisi ilman (kaura)kermaa sekä juustoa. Minä käytin gratiiniin myös tuoretta kotimaista lehtikaalia, se sopi loistavasti tähän.

 Tässä mä toimettomana jökötän. Etkö tekisi mulle jo jotain?


Tämä gratiini on tehty pienehköön lasagnevuokaan. Kurpitsaa on kahdessa kerroksessa, molemmissa noin kuusi ohuehkoa pyöreää viipaletta. Itsellä meni suurinpiirtein kokonainen myskikurpitsa tähän. Ylijäämistä tein kermaisen kastikkeen, mutta se on toinen ruoka se.

Ennen uunia.


Tee näin:


Kuori ja viipaloi  myskikurpitsa ohuehkoiksi (ei tietenkään liian ohuiksi) siivuiksi. Ota siemenet talteen myöhempää napostelua varten. Täällä ohje

Nyt voit esipaahtaa oliiviöljyllä voidellut viipaleet leivinpaperille leviteltyinä noin 200-asteisessa uunissa. Tämä on ihan hyvä tehdä, sillä lyhentää gratiinin paistoaikaa ja näin varmistut, että se ei ole raakaa (raaka kurpitsa = not good).

 Valmista tällä välin gratiinin kastike:
Pehmennä pannulla suikaloitu sipuli.
Lisää joukkoon kourallinen silputtua tuoretta lehtikaalia, josta on poistettu kovat lehtiruodit. 
Sekoita kaurakermaa (vähintään 2 dl, mieluiten enemmän esimerkiksi 3-4 dl sekä piparjuurituorejuustoa) ja ripaus suolaa, lisää tämä pannulle. Anna hautua hetken verran.

Voitele vuoka öljyllä.

Levitä noin kuusi viipaletta kurpitsaa vierekkäin ja allekkain.

Levitä lehtikaali-tuorejuustokaurakerma-kastiketta päälle ja revi päälle mozzarellaa.

Lisää nyt uusi kerros kurpitsaa ja lisää loput kastikkeet sekä mozzarellaa ja vielä lopuksi juustoraastetta.

Paahda 200-asteisessa uunissa alatasolla noin tunti, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet ja pinnalla on kaunis rusketus. Vinkki: Käytä foliota, jos haluat varmistua ettei pinta kärähdä mutta kurpitsat raakoja. Näin ei kuitenkaan pitäisi käydä, mikäli olet esipaahtanut kurpitsaviipaleet. Samalla gratiinin paistoaika lyhenee. Tarkkaile tosiaan, sillä paistoaika ja kypsentäminen riippuu aivan kurpitsaviipaleiden paksuudesta, esikypsentämisen ajasta sekä omasta uunista. Samoin myös riittävä kastikkeen määrä pehmentää kurpitsoja. Siksi suosittelen tekemään kastiketta ennemmin runsaammin kuin niukemmin. 3-4 dl kermaa on aika optimaalinen määrä.
------------------------------------------Tarvitset:


1 sipuli
1 keskikokoinen myskikurpitsa
kourallinen tai pari tuoretta lehtikaalia
2-4 dl kaurakermaa
150 - 300 g piparjuurituorejuustoa
ripaus suolaa
mozzarellapallo
noin 150 g voimakasta juustoa raasteena (esim. emmental/cheddar/gouda....)  

Vegaaniversioon korvaat tuorejuuston tuoreella piparjuurella, cashew-mozzarellalla sekä vegaanijuustoilla ja oluthiivahiutaleilla. :)

Kommentit