ruusukaalia pannulla (V)


Jokunen viikko sitten taisin kehaista kukkakaalin ulkomuotoa, mutta entäpäs nämä pienet pallerot, ruusukaalit....  Suomalainen ruusukaalirasia puhutteli minua parisen viikkoa sitten kaupassa. Kuitenkin vasta nyt ostokseni pääsi parin vaivaisen mutkan kautta lautaselle. (Tarkkailin kyllä kaaleja ja huomasin niiden olevan kestäviä).

Jos sinäkin olet miettinyt miten tätä sesongissa olevaa ruusukaalia laittaisi ja ehkäpä mahdollisimman vaivattomasti mausta tinkimättä, niin tässä on sinulle ratkaisu. Ohjeeseen on yhteen annokseen käytetty noin puolet K-kaupassa myytävästä 300 gramman rasiasta.

Ruusukaalihan ei sellaisenaan vatsaa välttämättä täytä, mutta se toimii yksistään parilla raaka-aineella höystettynä lisukkeena esimerkiksi pihville (vaihtoehto löytyy postauksen loppupuolelta).

Tee siis näin:

- leikkaa ruusukaaleista kannat ja uloimmat kuoret tarvittaessa
- kiehauta vesi, lisää suola ja kaalit, keitä noin viisi minuuttia
- kaalien kypsyessä kattilassa, käsittele muut ainekset:
hienonna valkosipulin kynsi, muutama pähkinä (minulla cashew-pähkinöitä) ja kourallinen persiljaa
- siirrä kaalit lävikköön ja huljauta päälle kylmää vettä
- puolita kaalit ja paahda kuumalla pannulla oliiviöljyssä
- lisää lopuksi muut ainekset (muista, että valkosipuli palaa herkästi)
- mausta suolalla ja halutessasi rouhaise joukkoon myös mustapippuria

Jos haluat tehdä Richard McCormickkilaisittain, niin lisää joukkoon sitruunanmehua ja -kuorta sekä parmesaania tai sen kaltaista juustoa. Minäkin lisäsin edellisellä kokkauskerralla sitä, ja himpun verran liikaa. Nyt kun en lisännyt ollenkaan, niin upposivat minuun paremmin. Jos nyt haluat välttämättä lisätä muuten herkullisiin kaaleihin juustoa, niin tee se ainakin hillityllä määrällä ja maistettuasi ennen lisäämistä. ;)

 
Mutta mitäpä kasvissyöjä syö lisukkeena? Muistin kaupassa pari kertaa aiemminkin maistetut Samirin falafelpyörykät, jotka ovat tehty suomalaisesta perunasta sekä härkäpavusta ja maustettu pohjoisafrikkalaisittain, minun makuuni hyvin. Kyseiset pyörykät ovat myös vegaaneille sopivat. Eineshylly harvoin kutsuu luokseen, mutta noiden pyöryköiden kanssa voi ainakin tehdä poikkeuksen kerran jos toisenkin. Tämä menee melkein mainostamisen puolelle, mutta mitään piilomainontaa tähän ei kätkeydy, yhteistyöthän mainitsen luonnollisesti. Pyörykät voi kypsentää pannulla (noin 10 minuuttia), mikrossa täysteholla (1-2 minuuttia) tai uunissa (noin 10 minuuttia). Minä valitsin mikron (ai, ai), mikä tekee tästä ruuasta kepeästi alle vartissa valmistuvan. Tunnisteesta #varttiruokaa löydät reseptejä ruoista, jotka valmistuvat takuuvarmasti vartissa (tai jopa alle vartissa).

Annoksesta tuli hyvin pyttipannumainen, mutta terveellinen ja vegaaninen, sekä tasapainoinen kun pyöryköistä saa ne protskut, joita kaalista ei saa.  Molemmat maistuivat erittäin hyvin, mutta ruusukaalit vetivät pidemmän korren (hyvä, että edes tajusinkaan pyöryköihin koskea).


Kommentit