Mehevässä foccacciassa on aavistus kesää


Leipaisin eilen pitkästä aikaa leipää. Kaapissa oli vielä viikonloppuisen italialaisteemaisen illallisen jäljiltä pecorino romanoa ja kirsikkatomaattejakin (nämä kirsikkatomaatit olivatkin sellaisenaan hyvin kalseita joten tässäkin pääsi hyödyntämään uunissa paahtamista. vinkkinä onkin, että paahda mitäänsanomattoman makuiset tomaatit oliiviöljyssä ja suolassa uunissa, joko sellaisenaan tai niinku näin).

Nyt tämän foccaccian ohjeeseen! Se on hyvin simppeli sinänsä ja löydätkin perusraaka-aineet todennnäköisesti kaapistasi. Saat ohjeella kaksi keskikokoista leipää, mutta halutessasi voit tehdä pellillisen tai vaikka neljä pientä.


3 dl vettä
noin puolikas pussillinen kuivahiivaa
ripaus sokeria (tai siirappia tai hunajaa)
teelusikallinen suolaa
8 dl vehnäjauhoja
3-4 rkl oliiviöljyä

+

oliiviöljyä
sormisuolaa
kirsikkatomaatteja
juustolastuja
yrttejä (tuoreena/kuivattuna)


lisäksi käy esimerkiksi oliivit


Sekoita jauhot, kuivahiiva, suola ja sokeri keskenään. Lisää sitten joukkoon kädenlämpöistä vettä ja aivan lopuksi oliiviöljy. Vaivaa pehmeäksi, kiinteäksi ja joustavaksi möykyksi. Laita vedottomaan paikkaan kohoamaan (esimerkiksi mikro).

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Muotoile ohuehkot leivät. Mikäli haluat ihan ohuet foccacciat, niin tee sitä ohuemmat, sillä uunissa ne tulevat vielä nousemaan.

Anna kohota vartin verran liinan alla.

Voitele sitten reippaasti oliiviöljyllä, ripottele päälle sormisuolaa ja painele sormella kolot (ei pohjan läpi), joihin voit asetella kirsikkatomaatin viipaleita. Ripottele päälle vielä juustolastuja tai -raastetta ja yrttiä. Tuoretta yrttiä ei tietenkään kannata laittaa uuniin. Itsepä käytin vain kaapista löytynyttä Herbes de Provence -yrttisekoitusta, tuore rosmariini toki olisi näyttävin.

Paista uunin keskitasolla 15-30 minuuttia. Tämä riippuu aivan uunistasi, leivän paksuudesta ja siitä kuinka rapsakan haluat. Omassa uunissa meni paksuhkoilla leivillä noin 30 minuuttia. Halusin pinnalle vain kullanruskeutta mutta samalla pitää leivän pehmeyden ja kuohkeuden. Siispä tarkkaile omiasi.

Foccaccia maistuu erinomaiselta myös seuraavana päivänä. Sellaisenaan tai keiton kera. Kesällä piknikille.


Kommentit