bataattisalaatti (vegaaninen)Nyt vapun aikaan taidetaan kiivaasti googletella parhaita perunasalaattien reseptejä tai sitten kokataan ulkomuistista vanhoilla hyväksi todetuilla resepteillä. Perunasalattien ohjeita on moneksi, on kapriksia tai ei ole kapriksia, joihinkin laitetaan omenaa, aika usein suolakurkkuja.... sipuleissa voi varioida sekä yrttien suhteen. Entä laitetaanko kermaviiliä vai tehdäänkö pelkästään etikalla. Ja sinappi kuuluu yleensä mukaan. Minä sanoisin, että teepäs valinnat oman makusi ja mahdollisesti kaappisikin sisällön mukaan.

Minulla tämä idea lähtikin siitä, että bataatti on ollut kaapissani jo jonkin tovin. Aikomuksenani ei ollut ensin tehdä siitä salaattia (en ollut edes ajatellut, että bataattia voisi nauttia kylmänäkin), mutta kun rupesin tuumaamaan, että miksipäs ei... jos perunasta voi tehdä salaatin, niin sitten voi tehdä bataatistakin. Minulta löytyisi myös kaurakermaa, sinappia ja omenaviinietikkaa ja nämäkin ovat jo hyvä lähtökohta. Kaupan kautta kävin kuitenkin hakemassa vielä punasipulin väkevöittämään makeaa bataattia ja tuoretta yrttiä ehdottomasti oli saatava. Valinta oli tillin, ruohosipulin ja persiljan välillä, joista päädyin valitsemaan persiljan. Persilja kun toimii aina ja näytti parhaimmalta. Mutta se tässäkin ruuassa on hauskinta, että sitä voi varioida ja seuraavalla kerralla (esimerkiksi vappuna) voisi yrtti olla jotain ihan muuta. Basilikakin toimisi hyvin ja onkin kesäisin vaihtoehto. Se näissä lämmenneissä keleissäkin on parasta - kaupasta voi ostaa taas basilikan ilman paleltumisvaaraa.

Tietysti peruna on loistava valinta, ja suomalainen sellainen, kaupasta ostettu bataatti harvemmin kun on Suomen maaperästä... mutta suosittelen ehdottomasti vaihteeksi testaamaan bataattia ja varsinkin, jos et perunaa pysty syömään! Minusta tämä maistuu aivan kuin perunasalaatilta, mutta toki makeammalta.

Tarvitset bataattisalaattiin:

1 keskikokoinen bataatti
pieni punasipuli
noin puolikas purkki kaurakermaa (tai kokonainen jos käytät isomman bataatin)
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl omenaviinietikkaa
muutama rouhaus suolaa
pieni puntillinen persiljaa

Tee näin:

Kuori, viipaloi ja paloittele bataatti pieniksi paloiksi. Keitä palat kiehuvassa vedessä kypsiksi (noin 10-15 minuuttia), älä ylikypsennä bataatteja, joten tarkkaile vähän väliä lieden äärellä. Valuta vesi pois lävikössä ja huuhtele vielä kuutiot kylmällä vedellä.

Sekoita kulhossa keskenään bataattikuutiot, pieneksi silputtu punasipuli ja muut ainekset. Lisää suolaa (ja muita aineksia makusi mukaan). Koska yrtti vettyy helposti tässä salaatissa, kannattaa se lisätä aivan lopuksi, esimerkiksi tarjoilun yhteydessä, ja jättää sitä salaatin pinnallekin, jolloin sen tuoreudesta saa kaiken irti.

Bataattisalaatin voi nauttia toki samantien, mutta se tekeytyy jääkaapissakin, jolloin sen voi tehdä hyvin vaikka aamupäivällä illan aterialle tai edellisenä päivänä. Tämä toimii sellaisenaan tai esimerkiksi (vegaanisten) Samirin falafel-pyöryköiden kanssa. Ne pyörykät on todettu muutamaan kertaan erinomaisiksi juuri bataatin kanssa nautittaviksi. Tai tarjoa tätä osana vappubrunssia! Ohjeen mukaisesta määrästä tulee noin 2-3 annosta.

Kommentit