kullankeltainen gluteeniton piiraspohja suolaiseen leivontaan

Juhlat tulossa tai muuten vaan kolottaa suolaisen piirakan hammasta?

Tarvitsetko ohjetta gluteenittomaan leivontaan?

Tai haluatko muuten vaan kokeilla vehnäjauhojen sijaan muita jauhoja?

Kaipaatko väriä leivontaan?

Ratkaisu on tässä:

Kullankeltainen ja pehmeä pohja pelkästään maissijauhoista. Kyllä, yritin tehdä taikinaa myös ilman kananmunaa, mutta sen oltua jääkaapissa kelmutettuna valmiina pohjalle levittämiseen, se ei pysynyt oikein kasassa. Päätinpä sitten lisätä varmuuden vuoksi kananmunan sitkoa tuomaan ja samalla se tuo myös lisäkeltaisuutta! Vegaaniseen leivontaankin kannattaa siis lisätä kananmunankorvike tai tehdä taikina esimerkiksi sitkoa omaavista kikhernejauhoista. Näihinkin jauhoihin pääsemme lähiaikoina erään herkun muodossa.

Tällä ohjeella valmistat pehmeän ja vähän paksumman pohjan noin 20 - 23 cm irtopohjavuokaan tai tavalliseen piirasvuokaan.


Piiraspohja

100 g voita
4 dl maissijauhoja
0,5 dl vettä
1 kananmunaNypi esimerkiksi haarukalla pehmeä voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja kananmuna. Muotoile taikinasta käsin kiinteä mutta pehmeä taikinapallo. Pallo on hyvä, kun se ei takerru käsiin, mutta ei myöskään ole täysin jauhoinen, koska liiallinen määrä jauhoja tekee pohjasta vain kovan.

Kelmuta pohja ja laita se jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Pohjan voi jättää toki pidemmäksikin aikaa, mutta muista ottaa ajoissa huoneenlämpöön. 

Levitä pohja tasaisesti öljyllä voidellun piirasvuoan päälle. Irtopohjavuokaa käyttäessä käytä alla leivinpaperia ja voitele irtopohjavuoan reunatkin öljyllä.

Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Jos käytät juustoraastetta, niin voit paistaa pohjaa, jonka päälle on ripoteltu hieman juustoraastetta esimerkiksi voimaakkaamman maukaista cheddar-goudaa. Itse tykkään tehdä näin.

Kun pohja on esipaistettu, niin lisää päälle piirakan täyteseos ja jatka paistamista noin 20 minuuttia. Tarkkaile. Voit myös lisätä teflonia piiraspohjan päälle, mikäli huomaat palamisen vaaran.

Tulossa reseptiä täytevaihtoehdosta suolaiseen piirakkaan. Alla on esimakua. Ai että miten tykkään tuosta pohjasta ja sen keltaisesta väristä.


Kommentit