monen juuston juustomakaroni (mac and cheese)


Jenkkien perinneruoka mac and cheese tuli mieleen tuossa viime viikonlopun harmaudessa ja märässä, joka kantoi pitkälle maanantaihin asti. Ei kai syyttä ruoka ole saanut lisänimekseen lohturuuan tittelin.

Juustomakaroneista on vaikka mitä versioita, joista minä lähdin lopulta soveltamaan omanlaista. Päätin ainakin sen, että juustoissa ei säästetä vaan ruoka saa kantaa ylpeästi nimeänsä. Kun jääkaapista löytyi montaa eri sorttia: goudaa, cheddaria, emmentalia ja mozzarellaa annoin kaikille mahdollisuuden päästä mukaan. Kuitenkin jos mietit vain yhtä juustosorttia, suosittelen voimakasta juustoa kuten cheddaria tai goudaa!

Tämä versio on myös helppo valmistaa, sillä en lähtenyt erikseen tekemään juustokastiketta. Sen sijaan keitin makaronin ohjeen mukaan kypsäksi suolatussa vedessä ja valutin vedet pois. Sitten lisäsin kattilaan maidon, suolan, pippurin, sulatetun voin ja juustoraastetta niin paljon kuin tuntui sopivalta ja sekoitin kaikki keskenään. Itse laitoin juustoa tosiaan noin 500 - 600 grammaa eli huomattavasti enemmän kuin makaronia. Voitelin uunivuoan jonka lisäksi makaronia riitti kahteen kuvan jättimukiin. Ripotin pinnalle korppujauhoja ja paistoin 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia. Voit pidentää paistoaikaa mikäli haluat vielä rapeamman pinnan. Pinnalle tuoretta yrttiä kuten basilikaa tai timjamia (jotta ruoka vaikuttaisi vähän terveellisemmältä)

Lopputulos oli kuten arvata saattaa: valuvan juustoinen.

Vaikka itse sen sanonkin, en suosittele tietenkään tätä ruokaa säännölliseen ruokavalioon sen armottoman rasvaisuuden ja ravintoarvottomuuden takia :)
400 g makaronia
7 dl maitoa
50 g voita
juustoraastetta ~ 500 grammaa
suolaa
ripaus valkopippuria
(korppujauhoja) 
(basilikaa tai timjamia)


Kommentit