maa-artisokkakeitto
Maa-artisokka on aika kiehtova mutta helposti alikäytölle jäävä juures. Ehkä se ei ole niin monikäyttöinen, helppo kuin peruna ja silti se on kalliimpikin. Moni voisi heittää hanskat tiskiin jo heti alkuun, mutta suosittelen silloin tällöin antamaan mahdollisuuden maa-artisokalle sen erinomaisen juurevan maun ja hyvän tuoksun vuoksi. Sitä paitsi maa-artisokkaruokaa voi täydentää peunalla ja ohjeet, joihin olen törmännyt tekeekin näin. Anna silti enemmistö maa-artisokalle.

Kuori ja paloittele sekä perunat että maa-artisokat pieniksi paloiksi. Keitä kattilassa pehmeiksi. Tässä vaiheessa voit kaataa pois ylimääräisen veden. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon noin desi kermaa, kaurakerma esimerkiksi on hyvä valinta. Kuumenna kiehuvsksi, ota pois liedeltä ja tarjoile esimerkiksi hyvän leivän kanssa. Mitä tulee valkosipuliin, niin se on makuasia. Itse lisäsin kynnen, mutta mielestäni sekin dominoi vähän liikaa. Lisäisin vasta pinnalle voimakkaammat mausteet ja yrtit, kuten chilin.

Suosittelen. Helppo ja samettinen. Maistuisi varmasti kylmänäkin alkukeittona.Kaksi annosta / neljä pienempää alkukeittoa

500 g maa-artisokkia
180 g perunoita
(valkosipulinkynsi)
1 dl kermaa
rouhaus suolaa ja pieni tilkka valkopippuria
chilirouhetta pinnalleKommentit