Munakoisorisotto


Jos olet menestynyt juuri sienien poimimisessa, niin onnittelen sinua ja suosittelen risoton valmistamista. Jos et ole juuri käynyt sienimetsässä (etkä edes sienitorilla), niin yksi hyvä vaihtoehto on munakoiso. Munakoiso on kuitenkin yksi vihanneksista mikä menee lähelle sienimäistä tuntumaa. Toki voi olla niinkin, että sienet eivät ole juttusi, mutta munakoiso voikin olla. Suosittelen joka tapauksessa! Satokausikalenterin mukaan on myös munakoison aika.

Aiemmat risottokokkailuni ovat rajoittuneet lähinnä sieniin ja parsaan, mutta voi kuinka hyvää risottoa voi saada aikaan munakoisostakin. Hyvä risotto on hyvää aivan sellaisenaankin, mutta jos risottoa haluaa nauttia pääruokana, niin munakoiso tuo siihen hyvää täyteläisyyttä!

Itse valmistan risoton kuten alla.Tarvitset:

1 sipuli
3 - 3,5 dl keittämätöntä risottoriisiä (Carnaroli/Arborio)
kasvislientä 8 - 10 dl
noin 1 dl valkoviiniä
noin 1 rkl voita
1/2 - 1 sitruuna (kuorta raastettuna ja mehua)
tuoretta persiljaa
kourallinen raastettua Grana Padanoa tai parmesaania
(suolaa)
(mustapippuria)

Munakoisorisottoon käytin yhden pienen munakoison.


Alkuvalmistelut:

Aloita munakoisosta. Pese munakoiso hyvin. Leikkaa munakoiso pyöreiksi viipaleiksi ja asettele leivinpaperille pellille. Ripottele suolaa. Munakoiso itkettyy. Tämän vaiheen voi mielestäni jättää pois. Itse en pyyhkinyt talouspaperilla, vaan laitoin uunin kuumenemaan 200 asteeseen ja laitoin viipaleet uuniin sen ollessa kuuma. Päälle hölskytin vielä oliiviöljyä. Uunin kuumenemista odotellessa siirryin muihin risoton työvaiheisiin. (Muista laittaa munakoiso uuniin sen ollessa kuuma ja tarkkaile, munakoiso on kypsää kun haarukka menee läpi ja pinnalla kaunis rusketus, voit lisätä grillivastustakin loppuvaiheissa. Kaiken kaikkiaan kypsenemiseen menee 15 - 25 minuuttia)

Valmista kasvisliemi omassa kattilassaan. Kiehauta noin 10 dl vettä 1-2 kasvisliemikuution/fondin kera. Kun liemi on kiehautunut, niin pidä kattilan kansi visusti kiinni.

Kuori ja pilko sipuli silpuksi.

Raasta Grana Padanoa tai parmesaania kourallinen. Desin verran on ihan hyvä määrä. Ethän halua, että koko risotto maistuu vain juustolta.

Raasta pestyn sitruunan kuori ja purista noin puolikkaan sitruunan mehu. Voit puristaa myös toki koko sitruunasta mehut, mikäli pidät sitruunaisesta mausta.Itse asiaan:


Ota esiin riittävän iso kattila. Tulet valmistamaan tässä kattilassa koko risoton liemineen. Et siis tarvitse erillistä paistinpannua.Kuullota oliiviöljyssä sipulisilppua.

Huuhtele siivilässä risottoriisi ja lisää kattilaan. Kuullota nyt myös riisiä kunnes riisi hieman kuultaa. Voit lisätä myös oliiviöljyä.

Lisää nyt joukkoon valkoviiniä ja anna sen imeytyä.

Nyt voit vähitellen lisätä kuumaa kasvislientä joukkoon. Lisää vähän kerrallaan esimerkiksi kauhallinen tai desin verran. Sekoittele koko ajan varsinkin alkuvaiheessa, jotta riisi ei pala kattilan pohjaan. Anna veden imeytyä melkein täysin ennen kuin lisäät lientä.

Risottoon käytetään monesti myös voita tuomaan täyteläisyyttä. Voin voi lisätä alkuvaiheessa öljyn kera tai sitten sen voi lisätä myös liemen lisäämisen alkuvaiheessa.

Lisää lientä vähän kerrallaan kunnes risotto on al dente eli sopivan napakkaa makuusi. Huomaa, että kaikkea lientä ei tarvitse käyttää vaan tarpeen mukaan. Jätä risotto sopivan valuvaksi (jolloin lientä kuluu vähän enemmän).
 
Aivan loppuvaiheessa lisätään joukkoon uunissa paahdettu munakoiso pieniksi kuutioituna sekä  raastettu juusto ja sitruunankuori sekä -mehu ja tuore silputtu persilja. Lisää joukkoon tarvittaessa suolaa. Mustapippuria voi laittaa myös varoen, mutta useimmiten olen jättänyt vahvemmat mausteet risotosta ja antanut sen loistaa vain sellaisenaan.


Viimeistely:

Voit viimeistellä risoton lopuksi vielä esimerkiksi uunissa paahdetuilla kirsikkatomaatin puolikkailla, pistaasipähkinöillä ja Grana Padanon tai parmesaanin lastuilla.

Tarjoile ja nauti välittömästi!

Risotto on edukseen vain samana iltana. Seuraavana päivänä tai melkein jo heti valmistumisen jälkeen koostumus ei ole paras mahdollinen. En siis suosittele valmistamaan risottoa yli tarpeiden.
Tällä ohjeella risottoa valmistuu 2 - 3 ruokaisaa annosta.


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit