Juustovohvelit (vähän paremmasta juustosta) + kilpailu

 
Kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics


Osallistun herkulliseen juustohaasteeseen (linkki kilpailuun ja äänestykseen -> https://anna.fi/kilpailut/koukuttavat-herkut-juustosta-aanesta-suosikkisi-ja-voita-lahjakortti, jossa äänestäjä itse voi myös voittaa palkinnon), jossa sveitsiläisistä Le Gruyere AOP -juustoista kokkaillaan herkkuja. Juustoja on neljää eri sorttia. Minä pääsin käyttämään Reserve -juustoa. Vaikka muut juustosortit ovat vielä maistamatta, niin luulenpa hyvinkin, että Reserve ei ole niistä heikoin lenkki. Aivan todella upea ja intensiivinen maku tässä vähintään 10 kuukautta kypsytetyssä puolikovassa juustossa. Juustoja myydään isoista paloista leikattuina eri kokoisina paloina ja herkuttelujuusto-osasto onkin mitä todennäköisin paikka löytää tämä.

Mikäli pidät esimerkiksi voimakkaammasta goudasta, parmesaanista tai cheddarista, niin luulen, että aika varmasti pidät myös Le Gruyere -juuston täyteläisestä mausta ja rakenteesta. 

Näitä juustoja voi syödä todellakin aivan sellaisenaan, mutta toisaalta olisiko sitä voinut kutsua haasteeksi... Päätin kokeilla juustovohveleita, jollaisia en ole aiemmin valmistanut. Vohvelirauta oli muutenkin ollut yli vuoden vailla käyttöä. En tiedä miksi, mutta tämä lienee yleinen syndrooma vohveliraudallisilla. Mietin, että eihän juusto vain mene "hukkaan" vohvelitaikinassa, mutta ei todellakaan mennyt. Maku loisti hyvin taikinasta, varsinkin tällä määrällä juustoa jota itse käytin. Juusto siis hyvin käytetty ja jäipä sitä vielä ylikin esimerkiksi pastaa kruunaamaan (tai sellaisenaan nautittavaksi).

Kilohinta (noin 40 €) on sellainen, että huomaa kyseessä olevan Herkuttelujuusto isolla H:lla. Toisaalta jos silloin tällöin juuston himoissa haluaa ostaa juuston, niin pieni pala ei varmasti tee suurta lovea, ja onhan intensiiiven makuhetki sitten varmasti taattu. Saatavuuden voi tarkistaa täältä.

Huomaathan, että Le Gruyere AOP-juustot ovat pästoroimattomasta maidosta valmistettuja. 


JUUSTOVOHVELIT (5-7 KPL)

4 dl maitoa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa
3 rkl kuplavettä/soodavettä/mineraalivettä
50 g voita
noin 230 g Le Gruyere AOP Reserve -juustoa (vähempikin riittää)


Vispaa maito ja munat kuohkeaksi kulhossa. 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vähitellen maitomunaseokseen vispausta jatkaen.

Lisää sitten joukkoon kuplavettä (mikäli omistat kuplavesilaitteen) tai mineraalivettä ja lopuksi kunnnolla jäähdytetty sulatettu voi jatkaen vispaamista. Kuplaveden sanotaan tuovan rapsakkuutta vohveleihin ja kyllä näistä vohveleista tulikin sopivan rapsakat pinnaltaan.

Laita liina kulhon päälle ja anna turvota vähintään 30 minuuttia. Itse muuten tykkään laittaa mikron suojaan vetäytymään.

Raasta juusto, mutta lisää se joukkoon vasta vähän ennen paistamista. Taikina voi olla hyvin paksua mitä enemmän juustoa käytät. Vaan ei se mitään, ainakin tuolla runsaalla määrällä juustoa ja paksulla taikinalla sain hyvät vohvelit paistettua. 

Älä huoli jos vohveleista tulee hieman rosoiset reunoiltaan, sillä ne ovat kuin rapean herkulliset juustokeksit. Ota raudalta pois kun vohveli on saanut kauniin kullankeltaisen pinnan. Muista voidella öljyllä ennen jokaista uutta vohvelia (ja putsaa välillä tarvittaessa).

Itse sain valmistettua 5 vohvelia, mutta määrä riippuu vohveliraudasta ja kuinka paksulti taikinaa annostelee. Myös juuston määräkin vaikuttaa. Tuplaa suosiolla annos mikäli haluat valmistaa vohveleita isolle porukalle. Puolita annos, mikäli haluat vain pari vohvelia. Toisaalta ylimääräinen taikina mahdollistaa yhden-parin epäonnistuneen (onneksi itsellä onnistui jokainen vohveli).

Söin vohveleita yhteensä 2 kpl täytteineen ja voin sanoa, että pysyin kyllä kylläisenä loppupäivän. Juustovohvelit sopivat hyvin niin brunssille kuin illanistujaisiin, mutta vaikka vohvelin paistaminen vie vain hetken, niin suosittelemaan valmistamaan suoraan kullekin lautaselle. Vohveli on parhaimmillaan kuumana juuri raudasta otettuna. 



Juustovohvelit maistuvat toki sellaisenaan suoraan vohveliraudasta otettuna. Suolaiset täytteet kruunaavat kuitenkin vohvelin ja tuovat ruokaisuutta. Kahden hengen makuraati piti erityisesti marinoiduista punasipulirenkaista.

Juustovohvelit täytteineen edustivat monipuolista makujen ja tekstuureiden kavalkadia! Rapsakoita mutta pehmeitä ja täyteläisiä juustovohveleita, kirpsakkaa punasipulia, nyhtökauraa, makeaa paprikaa, pähkinäistä rukolaa ja pistaasipähkinän murusia. Oikein hyvä kombo. Yksi vohveli sammuttaa nälän, kaksi mitä todennäköisimmin suuremmankin nälän.

Ja eikä näitä vohveleita vain nälkään syödä, sillä herkullisuuden vuoksi tekee mieli kylläisempänäkin ottaa vohveli jos toinen.

Jos vohveleita paistuu yli tarpeiden, niin uunissa kuumentaminen mikron sijaan on tällöin hyvä vaihtoehto.

Näiden vohveleiden kanssa nautittiin:

nyhtökauraa pannulla paistettuna ja kevyesti maustettuna (puolikas paketti riittää)
paprikarenkaita
tuoretta rucolaa
marinoituja punasipulirenkaita *
pistaasipähkinämuruja
  


* MARINOITU PUNASIPULI


1 punasipuli
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl omenaviinietikkaa
1 tl sokeria

Valmista marinoitu punasipuli aivan ensimmäisenä. Vaikka edellisenä päivänä, sillä jääkaapissa maku tehostuu. Kuitenkin pikamarinointi on myös ihan hyvä. Nämä punasipulirenkaat tekeytyivät jääkaapissa noin 1,5 tuntia eikä maussa ollut valittamista.

Tee kuoritusta punasipulista renkaita. Laita laakeaan astiaan/kulhoon, jossa olet sekoittanut ensin keskenään 0,5 desiä oliiviöljyä, 0,5 dl omenaviinietikkaa ja noin teelusikallisen sokeria. Voit myös maistaa ja lisätä sokeria oman maun mukaan. Huljauttele niin, että kaikki renkaat varmasti marinoituvat. Laita jääkaappiin tekeytymään ja odottamaan tarjoilua.

Jos resepti vaikuttaa houkuttelevalta, niin käy äänestämässä minut juustoisalle (nam!) Sveitsin matkalle, josta lupailen hienoja ja herkullisia valokuvia blogiini ja Instagramiin! Osallistut äänestäessäsi Decanterin 150 euron lahjakortin arvontaan.  Linkki äänestykseen vielä tässä:
https://anna.fi/kilpailut/koukuttavat-herkut-juustosta-aanesta-suosikkisi-ja-voita-lahjakortti
Aikaa äänestää on 31.12. asti! Olen kiitollinen jokaisesta äänestä juustovohveleille.

P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 
 

Kommentit