Paahteinen kookoskermainen kurpitsakeitto fetatahnalla ja pistaasipähkinämuruilla


Kurpitsa on kauden mukainen herkku ja yksi klassisista reseptivaihtoehdoista on keitto. Tämän keiton ohje on vegaaninen kookoskermaan tehtynä, joten täysin vegaanisena ateriana jätä lukematta lopussa olevan fetatahnan resepti. Keittohan on ihan hyvää myös sellaisenaankin. Varsinkin tämä keitto kun se valmistuu ensin uunissa paahtamisen kautta. Jos feta on kuitenkin NAM, niin suosittelen lukemaan ohjeen ja valmistamaan keiton ja/tai leivän oheen.

Kurpitsana on muuten käytetty myskikurpitsaa, jota suosittelen käyttämään tähän rakenteensa vuoksi. 


Kurpitsakeitto valmistuu hitaasti mutta varmasti. Hitaammaksi esimerkiksi porkkanakeittoon verrattuna tekee myskikurpitsan astetta raskaampi kuoriminen ja erityisesti pilkkominen. 

Vinkki kurpitsan pilkkomiseen: Leikkaa kurpitsat ensin poikittaissuunnassa viipaleiksi ja pilko nämä viipaleet sitten pieniksi lohkoiksi. Käytä myös apuna isoa terävää veistä ja hujauta hanan alla vedessä aina välillä. Se helpottaa huomattavasti. 

Hitautta lisää myös se, että tämä kurpitsakeitto valmistuu ensin uunissa ja vasta sitten kattilassa. Uunissa paahtaminen antaa syvempää makua keitolle.  

Alla olevasta ohjeesta valmistuu kaksi runsasta keittoannosta tai muutama pienempi keitto esimerkiksi alkupalakeitoiksi. 

Keitto on myös hyvää seuraavanakin päivänä.


KURPITSAKEITON RESEPTI:

myskikurpitsa (n. 1 kg)
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
(1 chili)
kookoskermaa (200-300 g)
1 kasvisliemikuutio
(suolaa)


 Laita uuni lämpenemään noin 225 asteeseen.

Kuori ja pilko myskikurpitsa poikittaissuunnassa ensin viipaleiksi ja sitten viipaleet pieniksi lohkoiksi.

Kuori salottisipulit. 

Jätä valkosipulit kuorimatta ja anna chilin pysyä kokonaisena. Voit myös halutessasi kuitenkin puolittaa chilin tai jättää käyttämättä. Itse käytin kokonaisen. Sen chilin tiesin itsessään olevan aika tulinen ja mietin teinkö virheen laittaessani sen kokonaisena, mutta lopulta siinä oli vain lievä potku, joka ei hallinnut keittoa. Eli hyvin meni!

Huljauta kulhossa kaikki vihannekset sekaisin oliiviöljyssä ja levitä tasaisesti leivinpaperille pellille.

Paahda uunissa keskitasolla kunnes vihannekset alkavat saamaan väriä ja kurpitsoihin uppoaa haarukka. Itse annoin olla noin 45 minuuttia, mutta vähempikin voi riittää. Lisäsin lopussa vielä vähäksi aikaa grillivastusta.

Laita sitten kaikki kattilaan, valkosipulinkynnet kuorista puristettuina. Lisää vettä niin, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta ja lisää kasvisliemikuutio.

Kun kasvisliemikuutio on sulanut joukkoon, niin ota kattila pois hetkeksi liedeltä ja surauta sauvasekoittimella keitto tasaiseksi.

Laita sitten kattila takaisin liedelle ja lisää vähitellen kookoskermaa (muista ravistella purkkia ennen avaamista). Lisää kookoskermaa sen verran, että keitto on niin sopivan paksua tai ohutta kuin haluat sen olevan. Tästä keitosta tuli hieman paksumpi. Lisäsin noin puolet 400 gramman kookoskermapurkista. 

Anna lämmetä hetken verran kattilassa. Maista. Mausta tarvittaessa. Itse en lisännyt mitään mausteita, en edes suolaa. Sen verran hyvää makua paahteisuus ja kookoskerma toi.

Annostele syviin lautasiin tai kulhoihin. Lisää päälle halutessasi fetatahnaa sekä pistaasipähkinän murusia.

NAUTI! :)

----


Ja sitten fetatahnaan! Jätä tämä kohta väliin, jos haluat syödä keiton sellaisenaan tai muiden lisukkeiden kera. Jos kuitenkin tykkäät fetasta, niin suosittelen lämpimästi tätä lisuketta, joka sopii keittoon erinomaisesti.

Valmista fetatahna sillä välin kun kurpitsa, sipulit ja chili paahtuvat uunissa. Kuitenkin niin, että se on valmista ennen kuin keitto!Fetatahna on kreikkalainen klassikko! Kuulemma jokaisella itseään kunnioittavalla tavernalla on tätä listallaan. Tahnaa voi käyttää esimerkiksi leivän päällä. En tiedä käyttävätkö he keitossa tai en ole edes kuullut kreikkalaisista keitoista. Ehkä he antaisivat synninpäästön, sillä tämä tahna sopii kyllä loistavasti tähän keittoon. 

Tahnaa tuli runsas määrä (tuo kipollinen), mutta katsoin paremmaksi käyttää koko purkin tuorejuustoa, sillä muuten sitä olisi voinut uhata käyttämättä jättäminen sinä lyhyenä aikana mitä se säilyy avattuna jääkaapissa....   Eli tahnaa tulee enemmän mitä keittoon tulee käytettyä, mutta käytä se viimeistään seuraavan päivänä aikana esimerkiksi tuoreen ciabatan tai sämpylöiden päällä. Nam. 

Tein fetatahnan pelkistettynä, sillä siihenhän voisi laittaa myös paprikaa pieninä kuutioina sekä valkosipulia. En kuitenkaan halunnut voimakasta valkosipulia, sillä ajattelin tahnan jo muutenkin olevan fetan vuoksi riittävän voimakasta ja keittoonkin sitä kuului. Lisäksi halusin kuitenkin enemmän keiton loistaa pääosassa. Jos olet ehdoton valkosipulidiggari, niin lisää valkosipuliakin.


FETATAHNA:

200 grammaa fetaa
200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
oliiviöljyä
(suolaa)


Murskaa kulhossa haarukalla feta ja notkista tuorejuusto joukkoon. Lisää joukkoon oliiviöljyä koostumuksen keventämiseksi ja voit myös lisätä ripauksen suolaa maun mukaan.

Syö keiton ja/tai hyvän leivän päällä.

 Säilyy vähän aikaa jääkaapissa. Suosittelen käyttämään viimeistään seuraavana päivänä. Notkista oliiviöljyllä tarvittaessa.


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit