Saiturin lehtipihvi vegaanisena


Saiturin lehtipihvi tai lehtipihvi ylipäätänsä on jonkinlainen huoltsikkaklassikko. Lehtipihvi saiturin versiossa tehdään jauhelihasta, mutta mun versiossa vegejauhiksesta. Muistan joskus lapsuudessa tykänneeni lehtipihvistä maustevoineen ja koin suuren oivalluksen kun tajusin, että nyt voin tehdä sen vegeversionakin! Kun käytin Lidlin Next Level-vegejauhista ensimmäistä kertaa (katso vegejauhiskeiton resepti), uskoin sen soveltuvan erinomaisesti myös muihin jauhelihaa vaativiin ruokiin, mutta erityisesti muotoiltaviin pyöryköihin tai pihveihin. Saiturin lehtipihveihin ei tule muita ainesosia, joten tämä on tärkeä seikka. Tiedän, että Next Level-vegejauhiksesta on myös burgerpihvit (vielä testaamatta), mutta lehtipihvi on silti eri asia.

Ja totta se on, vegejauhis on sellaisenaan jo äärimmäisen helppo muotoiltava. Ota se kuitenkin huoneenlämpöön jonkin verran (noin 30 min) ennen käsittelyä.

Oltuaan jonkin verran huoneenlämmössä, kaada jauhis kulhoon ja töki haarukalla yhtenäiseksi mössöksi. Tämän jälkeen voit vielä käsin muovailla.

Jaa taikinamössö kahteen osaan, joista muodostuu kaksi pihviä. Vegejauhiksen kokonaismassa on 275 g, joten tästä tulee hyvin kahdet pihvit. Jos haluat käyttää vain yhden pihvin, niin voit pakastaa toisen pihvin ja käyttää myöhemmin.

Aseta pöydälle kaksi noin A4:n kokoista kelmuarkkia ja syrjään vielä toiset kaksi samankokoista.
Asettele kummallekin pöydälle levitetylle kelmulle pallomaiset pihvimassat ja näiden päälle kelmut. Muotoile sopivan kokoisiksi ohuehkoiksi pihveiksi kaulimella ja/tai käsin.


Kun pihvit näyttävät paistettavilta, siirrä ne tunniksi-pariksi pakastimeen (tai pidemmäksi aikaa, voit siis valmistaa nämä vaikka päivää ennen paistovalmiiksi). Jos pakastimesta löytyy matala hylly esimerkiksi jääpalapusseille, niin tämä on oivallinen paikka.

Kun pihvit ovat levänneet pakastimessa, paista ne kuumalla pannulla öljyssä molemmilta puolilta (3-4 min/puoli) yksi pihvi kerrallaan. Ripaus suolaa ja mustapippuria pihveille ei haittaa. Voit maustaa myös jo ennen pakastamista. Odotellessa voit laittaa vähän ennen valmistumista ensimmäiselle lautaselle lisukkeet ja toiselle toisen pihvin valmistuessa. Esimerkiksi paahdetut maa-artisokat valmistuvat uunissa sillä välin kun pihvit ovat pakastimessa. Toki voit käyttää esimerkiksi myös huoltisikkaklassikkoa, eli vanhoja kunnon ranskalaisia tai vaikkapa lohkoperunoita.

Koska lehtipihvi on itsessään aika kuivahko, niin maustevoi on varmasti kehitelty tätä varten. Maustevoi kannattaa valmistaa ihan ensimmäiseksi pakastimeen. Pakastimessa se säilyy muutamia päiviä ja pötköstä on sitten helppo leikata veitsellä tarvittaessa sopivan kokoinen pala. Mitään minimiaikaa ei välttämättä ole sille kuinka kauan maustevoin pitää olla pakastimessa, mutta tein sen ensimmäisenä ja pakastimessa se ehti olla noin kaksi tuntia. Terävällä ja tarvittaessa veteen kostutetulla veitsellä on sitten sopivan kokoinen pala leikattavissa kuuman pihvin päälle.


Nopea valkosipulinen maustevoi

50 g (kasvis)voita
50 g (kasvis)valkosipulituorejuustoa (voit myös käyttää maustamatonta tuorejuustoa ja maustaa itse)
(persiljaa)

Ota voi sulamaan huoneenlämpöön. Kun voi on pehmennyt lisää saman verran tuorejuustoa ja hyppysellinen silputtua tuoretta persiljaa. Sekoita hyvin keskenään ja muotoile kelmussa pötköksi.

Laita pakastimeen ja anna kiinteytyä. Mutta toki voita voi käyttää myös hieman pehmeänäkin. Kiinteä voi leikkaantuu hyvin terävällä ja tarvittaessa hieman kostutetulla veitsellä.Paahdetut maa-artisokat

Alla paahdettujen maa-artisokkien resepti, mikäli kiinnostaa kokeilla. Itse käytin 500 gramman pussin maa-artisokkia (kahdelle).Maa-artisokat valmistuvat helposti myös kuorimatta, kun ne paahtaa uunissa! Pese maa-artisokat hyvin ja pilko pieniksi paloiksi (niin että kuorta on mielellään joka palassa). Leikkaa mahdolliset huonot osat pois.

Levitä leivinpaperille pellille tai uunivuokaan ja ripottele päälle suolaa. Paahda 200 - 225-asteisessa uunissa niin kauan kunnes maa-artisokka on saanut väriä ja haarukka uppoaa. Anna maa-artisokkien olla uunissa (uuni sammutettuna) kunnes käytät ne, sillä ne jäähtyvät valitettavan nopeasti.


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit