Kuplavohveleita - RESEPTI juustovohveleihin + täyteideoita

 Kaupallinen yhteistyö Expondon kanssa


RESEPTI JA TÄYTEIDEAT ALLA.

 

Kuplavohvelit ovat vähitellen rantautuneet Aasiasta tänne Suomeenkin. Uusia kuplavohvelikahviloita tai -kojuja perustetaan silloin tällöin. Esimerkiksi Tampereelle tuli ensimmäinen kuplavohvelikahvila loppuvuodesta.


Pääsin itse kuitenkin ensimmäistä kertaa kuplavohveleiden kimppuun saadessani ammattilaiskäyttöisen kuplavohveliraudan Expondolta. Loin reseptin täytteineen kuplavohveleille (pääset suoraan hyppäämällä tämän postauksen alareunaan)!

Ensimmäiset kerrat meni tutustuessa laitteeseen, mutta kun ihan ensimmäiset testivohvelitkin onnistuivat, niin luotto laitteeseen kasvoi nopeasti. Vaikka kyse onkin ammattimaisesta ja järeämmästä laitteesta, niin tämä kuplavohvelirauta on erittäin helppokäyttöinen ja varmasti jossain määrin turvallisempikin kun laitteessa on on/off-kytkin (mikä puuttuu monista laitteista ja pitää muistaa vetää töpseli pois seinästä).

 


 

Laitteesta valitaan sopiva lämpötila (olen kokeillut 170 - 200 asteen välillä) ja ajastimen avulla voi laittaa laitteen pärisemään (ääni muistuttaa munakelloa). Olen kokeillut 2,5 - 3 minuutin vohveleita. En ollut löytänyt mitään ohjetta, joten soveltamalla ja omaan makuun tekemällä sen vain tekee. Aluksi voi myös toki nopesti kurkatakin onko vohveleissa halutunlainen väri. Vohveliraudassa on puukahvat, mikä tekee laitteesta turvallisen.  Kuplavohvelirautaan pääsee tutustumaan tästä: https://bit.ly/2Kab7r9


En löytänyt kuin yhden reseptin juuri kuplavohveleille. Se resepti kiersi monilla sivustoilla. Olin kuitenkin hämmentynyt miten paljon sokeria ja voita se resepti veti, eikä sillä saanut kuin kaksi vohvelia. Kuitenkaan vohvelin ei tarvitse olla överimakea ja rasvainen, vaan täytteillä voi sen tehdä halutessaan. En edes maistanut vohveleista sitä sokerimäärää, joten katsoin parhaakseni kokeilla jotain muuta.


Rohkenin kokeilemaan ja soveltamaan blogistani jo aiemmin löytynyttä juustovohvelit -reseptiä. Siinä reseptissä toki on rasvaa juuston muodossa, mutta sokeria vain hyvin pieni hyppysellinen per vohveli. Tämä sopi tarkoitukseen muutenkin, sillä halusin valmistaa vohveleita suolaisilla täytteillä. Monet vohvelit olivat täytteineen oikein överisti täytetty kermavaahdolla, vaahtokarkeilla, suklaapatukoilla ja kekseillä strösseleitä unohtamatta. Tällaisellekin on paikkansa, mutta niin on myös vähän tylsemmillekin suolaisille. Suolaisille vohveleille, jotka voi jonain päivänä täyttää vaikka lounaan tai illallisen roolin.

Kokeilin juustovohvelit -reseptiä eri määrillä juustoa. Huomasin, että juuston määrää voi hyvinkin varioida 100 - 200 gramman välillä. Tietysti suuremmalla määrällä juustoa vohvelista tulee todella tuhti ja silloin täytteineen jaksaa syödä juuri ja juuri yhden. Juuston makukin tulee voimakkaammin läpi, mikä on hyvä toki. Mutta hyvään tulokseen pääsee myös puolet vähemmällä juustoa. Mielestäni kannattaa vain kokeilla, mistä tykkää. Suosittelen kuitenkin voimakkaamman makuista juustoa esimerkiksi cheddaria, grana padanoa, pecorino romanoa, parmesaania tai gruyerea!


 
 
Kuplavohveli noin 3 minuutin paistolla raudalla (180 - 200 asteessa). Ihannetila on se, että päältä rapea, sisältä pehmeä. 
 
 
 
Paistettu kuplavohveli on taipuisa, joten sen voi kääräistä rullalle ja syödä rullalle taitettuna täytteineen tai avoimena haarukalla ja veitsellä. 
 

 
 
Täytteet kannattaa laittaa esille valmiiksi, jotta vohvelin kimppuun pääsee välittömästi. Tämäkin vohveli on parhaimmillaan suoraan raudalta otettuna. Se ei kuitenkaan lässähdä seistyään odottamassakaan, kuten voisi ajatella. Mikään ei kuitenkaan voita vasta paistettua vohvelia! Varsinkin rapsakkuus pääsee oikeuksiin tällöin.
 
Jos vohveleita jää yli ja ne haluaa nauttia kuumana, niin ne voi paahtaa nopeasti uunissakin.  Suosittelen kuitenkin paistamaan sen verran kuin tahtoo sillä hetkellä syödä ja jättää taikinan jääkaappiin odottamaan uutta paistoa (vohvelirauta kun menee nopeasti päälle).
  
Kokeilin kuplavohvelin syöntiin molempia tapoja; sekä rullalle käärittynä haukaten että avoimena haarukalla ja veitsellä lautaselta syötynä. Valitse tapasi, mielestäni molemmat toimivat. Huomaathan jättää paremman puolen ulkopuolelle, mikäli toinen puoli ei näytä yhtä hyvältä. JUUSTOISET KUPLAVOHVELIT
(4 - 5 KPL)

 

  • 4 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 rkl kuplavettä/soodavettä/mineraalivettä
  • 50 g voita
  • 100 - 200  g voimakasta juustoraastetta


Vispaa maito ja munat kuohkeaksi kulhossa. Käsivispilä riittää.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vähitellen maitomunaseokseen vispausta jatkaen.

Lisää sitten joukkoon kuplavettä (mikäli omistat kuplavesilaitteen) tai mineraalivettä ja lopuksi kunnnolla jäähdytetty sulatettu voi jatkaen vispaamista. 
 
Kuplaveden sanotaan tuovan rapsakkuutta vohveleihin ja kyllä näistä vohveleista tulikin sopivan rapsakat pinnaltaan.

Laita jääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.

Raasta juusto, mutta lisää se joukkoon vasta vähän ennen paistamista. Taikina on sitä paksumpaa mitä enemmän juustoa käytät, mutta vohveleiden ulkonäköön tällä ei kuitenkaan juuri ole vaikutusta. 


Ensimmäistä vohvelia paistaessa kolot voi kevyesti voidella ruokaöljyllä, mutta tämän jälkeen se ei ole tarpeellista. Paista kuplavohvelia varovasti koloihin annosteltuna esimerkiksi muovikauhalla 2-3 minuuttia 180 - 200 asteessa (tai löydä oma ihannelämpötila ja -aika). Ota muovilastalla suoraan lautaselle. Jos toinen puoli on nätimpi kuin toinen, niin jätä tämä puoli esille.

Nauti välittömästi avoimeina tai haarukalla ja veitsellä kera lempitäytteiden.Täyte-ehdotuksia:

sitruunalla maustettua ranskankermaa
kylmäsavulohta
marinoitua punasipulia
kurkkua
kirsikkatomaattia
tilliä
 
 
 
 
 
Oletko sinä maistanut tai paistanut kuplavohvelia?

Kommentit