Nopeat ja maukkaat donitsit kuin laskiaispullat

Laskiaispullat saavat pientä variaatioita helpoista donitseista, jotka valmistuvat nopeasti taikina yhdessä kulhossa sekoittaen ja donitsipellillä uunissa paistettuna.


Itse tykkään todella paljon ihan laskiaispullista, hillolla ja kermavaahdolla. Mutta kuitenkin, tykkään myös donitseista ja siitä, että kodin tavarat ei rajoittuisi vain yhteen käyttökertaan vuodessa (esimerkiksi donitsipelti vain vappuaattoon), siispä tässä ohjeessa yhdistyy monta hyvää puolta.

Sitten kun nämä ovat pullaan verrattuna pienempiä, niin näitähän voi syödä useamman suupalan?

 

 

Ennen kaikkea nämä ovat suussa sulavia! Edellisellä kerralla taikina ei mielestäni ollut kovin hyvä, sillä muffinsseista tuli rakenteeltaan liian kovia. Paistoajassa ei ollut mitään radikaalia. On pakko todeta, että taikinaan lisätty banaani sekä maito pehmentävät ja näistä muffinsseista tulee pehmeämpiä sekä paremman makuisia.

Siispä suosittelen lämmöllä juuri tätä ohjetta. Löysin donitsien ohjeen (ilman täyteideaa) Annin uunissa - blogista. Se ensimmäinenkin löytyi samasta blogista, mutta tämä ohje oli mielestäni parempi, juurikin varmasti banaanin ja maidon takia. Lisäsin taikinaan vielä himpun verran enemmän vaniljasokeria, sillä se sopii donitseihin niin hyvin. Siispä myös kaneli-sokeri-kuorrutteen sijaan tein pelkän sokerikuorrutteen lisäten tavallisen sokerin lisäksi vaniljasokeria, nam! Sellaisen sovelluksen reseptiin tein myös, että sekoitin ainekset keskenään yhdessä kulhossa, haarukalla soseutin banaaninkin. Laitoin ensin kosteat aineet ja tämän jälkeen vähitellen kuivat ainekset, lopuksi jauhot. Näin tiskiä ei tule juurikaan.

Ohjeella tulee juurikin 24 minikokoista donitsia donitsipellillä. Hieman vähemmän isoja donitseja. Inhosin aluksi minidonitsipeltiä, jonka sain viime vapuksi. Sillä joutuu paistamaan pariin otteeseen tai tekemään pienen satsin taikinaa. Kuitenkin nämä ovat ainakin suloisia suupaloja, jotka saa syötyä yhdellä tai kahdella haukkaisulla.





Donitsit 

(24 kpl minikokoisia -> voit myös puolittaa taikinan tai käyttää isompien donitsien peltiä)

 

  • 50 g sulatettua voita
  • 1 banaani
  • 1 kananmuna
  • 3 rkl maitoa

 

  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1-2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2,5 dl vehnäjauhoja

 

 

Taikinan teko:

 

Soseuta pehmennyt banaani haarukalla kulhossa. Riko joukkoon muna ja sekoita. Lisää maito sekä sulatettu voi.

Lisää nyt kuivat aineet sekoittaen koko ajan: kardemumma, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sokeri sekä lopuksi vehnäjauhoja. 

Taikinaa ei tarvitse käsitellä kovin voimakkaasti. Käsivispilä/haarukka riittää hyvin.

Voitele sulatetulla voilla donitsivuoan kolot ja annostele parilla pienellä lusikalla taikina koloihin. 

 

Paistaminen:


Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 6-7 minuuttia. Donitsi on kypsä kun se lähtee ehjänä vuoasta. Laita jäähtymään esimerkiksi leivinpaperille tai ritilälle. Donitsit eivät lähde välttämättä kopauttamalla ja tässä on oma vaaransa. Itse irrotinkin varovasti pienellä lusikalla. Pienen lusikan varren tyvellä voi muuten tehdä helposti reiät, mikäli ne ovat menneet osin umpeen paistaessa. Pyöräytä silloin varren tyveä kevyesti kolon kohdalla.

 

Paistamisen jälkeen:

Pyöräyttele hieman jäähtyneet donitsit molemmin puolin sulassa voissa ja tämän jälkeen vaniljasokeri-sokeriseoksessa.

Halkaise varovasti terävällä veitsellä, lisää kermavaahtoa ja tilkka (vadelma)hilloa. Vadelmahillo on muuten oma suosikkini! Mikä on sinun suosikkisi?

Nämä menevät tosiaan yhdellä tai kahdella haukkaisulla sellaisenaan tai kansi ensin, pohja sitten... ja ovat helppoja syödä siinä missä tavallisetkin laskiaispullat. 



Nam! Meinaatko kokeilla?



P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit