nakkikastike & perunamuusi (perinneruoat vegeversioina)

_DSC3434

En tiedä onko tämä ruoka kesäisistä kesäisin. Kasvisnakit ruskeakastikkeessa ja perunamuussin kera täyttää raavaimmankin sudennälkäisen ihmisen. No, jos ilmatkin ovat enimmäkseen 10-15 asteen tietämillä on lämpimät lohturuuatkin ok. Ja perinteet, ne jos mitkä lämmittää mieltä.
Omassa lapsuudessa joko kotona tai koulussa 80-/90-luvulla nakkikastike oli ihan tuttu ruoka lautasella. Mutta entä kun nakit eivät niin nappaa? Lihaisat nakit varsinkaan eivät päätyisi ostoskoriini, mutta jos haluan nakkeja esimerkiksi hodariin, vihiksen väliin tai tähän kastikkeseen, niin valitsen mieluusti Bon Soyan kasvisnakit. Koostumukseltaan ne ovat ”aitojen” nakkien kaltaisia ja maultaan varsin kelpoja, sekä tutkimusten mukaan yleisesti kehuttuja kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa.

_DSC3426

Nakit pilkotaan paloiksi ja paistetaan ensin erikseen ruokaöljyssä, niin että ne hieman saavat väriä, mutta eivät käristy täysin. Sitten ne otetaan pannulta syrjään. Tämän vaiheen voi kyllä skipata ja lisätä nakit vasta lopussa. Kunhan muistaa malttaa antaa niiden lämmetä kastikkeessa.

_DSC3407

Sitten ruskeakastikkeen valmistukseen! Jos yllä olevat ainekset kuuluvat omien ruokakaappien perussettiin, niin hyvä! Silloin kastike ei vaadi kauppareissua. Soijakastike, sinappi ja ketsuppi ovat siitä hyviä, että vaikka niitä loppupeleissä harvoin käyttää, niin säilyvät jääkaapissa avaamisen jälkeen viimeiseen käyttöpäivään asti. Vehnäjauhot, kasvisliemikuutiot, paprikajauhe..check. Jauhettu valkopippuri on riittoisa, kun sitä ripotellaan ruokaan vain vähän. Timjami on yksi ehdoton lempiyrteistäni… sipulia on aina hyvä olla.

Ainesmäärät ruskeakastikkeeseen, johon menee paketillinen kasvisnakkeja. (Reseptistä riittää noin kahteen reiluhkoon annokseen.)

1 sipuli
öljyä paistamiseen
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kylmää vettä
puolikas kasvisliemikuutio
1 rkl soijakastiketta
2 tl (Dijon-)sinappia
1-2 tl ketsuppia/tomaattisosetta
1/2 tl paprikajauhetta
ripaus valkopippuria
kuivattua yrttiä kuten timjamia

Tee näin:

Hienonna sipuli ja paista kattilassa öljyssä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita (puuhaarukka toimii),
kunnes jauhot ovat kullanruskeita.

Nosta kattila liedeltä ja lisää vesi. Sekoita samalla. Lisää liemikuution puolikas,
soijakastike, ketsuppi, sinappi sekä mausteet.

Kiehauta kastike ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 5-10 minuuttia. Halutessasi kastikkeesta löysempää, niin lisää tarvittaessa hieman vettä. Lisää lopuksi aiemmin paistetut nakit ja anna lämmetä kastikkeessa.

Toisinaan kastike on tullut samalla vaivalla tehtyä tuplana. Olen kokeillut sitä myös kasvisjauhispyöryköiden kanssa kera spaghetin, mutta kyllä se parhaiten toimi nakeilla.
Ja tietysti kera muusin. Nam.

Kommentit