Malai kofta eli paneer-kasvispyörykät ja mausteinen tomaatti-kermakastike

Malai koftat eli kasvispyörykät intialaisittain ovat kiva vaihtoehto pyöryköiden kaipuuseen ja valmistuvat ihan suomalaisista kaupoista hankituilla aineksilla. 
 
Kun pyörykät saavat joukkoonsa myös paneer-juustoa, ovat ne myös proteiinipitoiset. Paneer-juusto onkin Intiassa suosittu vaihtoehto kasvissyöjille. Itsekin valitsen intialaisissa ravintoloissa listalta aina jotain paneer-juustoa sisältävää. Sitä voi valmistaa myös itsekin melko helposti tai ehkä löytää jostain aasialaisesta kaupasta, mutta onneksi nykyään saa myös Arla-merkiltä Paneeria juustohyllyltä. 

Nämä pyörykät voi nauttia aivan sellaisenaan esimerkiksi muussin tai riisin kera, mutta kermainen tomaattikastike, niin ikään intialaisittain valmistettu, ei tee yhtään pahaa. Sitten vain jos laitat basmatiriisiä keittymään, niin sinulla on ihana lohturuokamainen ja täyttävä ruoka lähes kuin intialaisessa ravintolassa. Jos pyörykkäkastiketta jäisi yli tarpeiden, niin pakastimeen vain tai seuraavaan päivään. Kastike on varmasti seuraavana päivänä tekeydyttyään herkullisen makuista.

Mikäli teet sekä pyörykät että kastikkeen samana päivänä, niin varaa aikaa ja välineitä valmiiksi. Tämä ottaa hieman aikaa. Jotain voi kuitenkin esivalmistella. Esimerkiksi pyörykkätaikinan voisi tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin ja samoin kastikkeenkin (ainakin kastikkeen tahnan) voisi valmistaa ennakkoon. Sitten aikaa ei mene juuri lainkaan! Muutoin tekijöiden ja nopeuden määrästä riippuen varaa aikaa vähintään tunti-kaksi-kolme. Mitä täydellisintä puuhaa esimerkiksi hitaasti kuluvaan päivään kun mittailee hyvän tuoksuisia aineita ja raastaa ihanan tuoksuista voimakasta inkivääriä. Voisin myös sanoa, että tällä ruualla on onnistumistakuu eli käy myös helpoista ruuista pitäville! 

Ohje on alunperin tuoreesta K-ruoka-lehdestä. Resepti löytyy myös täältä. Ainesosat ovat lähes identtisiä K-ruuan reseptin kanssa, mutta tekotapoja olen jossain hieman muokannut. Esimerkiksi uppopaistamisen skippasin ohjeessani ja kokeilin sen sijaan kahta muuta tapaa valmistaa: uunissa tai airfryerilla. Nämä ovat helppo ja toimiva vaihtoehto kun ei halua lisää tiskiä tai häsellystä. K-ruuan resepti oli jossain määrin ajaltaan optimistinen (30-60 min), mutta yksin huolellisesti valmistaessa varaisin enemmän aikaa. Kun pyörykät on myös jääkaapissa jonkin aikaa, niin ne myös kiinteytyvät. Eli turha kiirehtiä :) Samoin ohjeessani annan pari vaihtoehtoa ainesosille (jos ei esimerkiksi tykkää korianterista, tiedän ihmisiä, jotka eivät tykkää).
 
 

 

Paneer-kasvispyörykät 

(noin 12-16 koosta riippuen) 

 

Koftat voi valmistaa uunissa, friteeraten öljyssä tai airfryerilla. Minä testasin sekä uunia että airfryeria.

Uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on ruskea. Airfryerissa 180 asteessa noin 10 minuuttia.

 

 

  • Perunoita 250 g
  • Paneer-juustoa 225 g (paketillinen Apetinan Paneeria)
  • Cashewpähkinöitä 0,5 dl
  • Tuoretta inkivääriä noin 1 cm pala
  • Tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa noin 0,5 dl / puolet ruukusta
  • Pieni chili tai iso puolikkaana
  • Garam masala -mauste (jauhe) 1 rkl
  • Maissitärkkelystä (Maizena) 1,5 rkl 
  • Suolaa 0,5 tl 

 

1) Kuori, pilko ja keitä peruna(t) pehmeiksi. Muussaa haarukalla.

2) Raasta paneer-juustoa tai hienonna terävällä veitsellä. 

3) Hienonna cashewpähkinät terävällä veitsellä, morttelissa tai blenderissä.

4) Kuori ja raasta pieni pala inkivääriä (tai hienonna terävällä veitsellä).

5) Hienonna tuore chili tai ison puolikas.

6) Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään. Lisää joukkoon suola, garam masala ja maissitärkkelys.

7) Laita taikina jääkaappiin. Kylmässä taikina kiinteytyy. (Myös maissitärkkelys ja peruna ovat saavat pyörykät pysymään kasassa.)

8) Pyörittele samankokoisiksi pyöryköiksi kun paistamisen aika on lähellä. Voitele kasviöljyllä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat saaneet hieman väriä ja tuntuvat melko napakoilta. Halutessasi voit kokeilla viime hetkellä esimerkiksi grillivastuksia. Älä tee pyöryköistä kuitenkaan liian rapeita, sillä silloin ne ovat... no, pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä - vaikea syödä.

Uunin sijaan voit valmistaa myös friteeramalla öljyssä tai airfryerilla. Öljyfriteeramista en ole testannut, mutta air fryerilla valmistuu nopeasti 180 asteessa. Noin 10 minuuttia. Itse saatoin pitää enemmän airfryer-menetelmän lopputuloksesta ja helppoudesta, mutta myös uunissa tulee hyvät kun vain tarkkailee. 

Muista voidella öljyllä molemmilla tavoilla valmistaessa.


Koftat uunissa paistamisen jälkeen. Ne voi syödä sellaisenaan tai upottaa ihanaan kastikkeeseen (ohje alla).


 

 

Kermainen ja mausteinen tomaattikastike 

 

Tämä kastike on ihanan täyteläinen ja muodostuu kauniin värikseksi tomaatin ja kerman yhdistelmän myötä. Kastike kruunaa täydellisesti pyörykät, mutta voisin käyttää tätä myös muihin ruokiin, samoin kuin tahnaa, joka valmistuu ennen kerman . Mikäli kastiketta jää yli, niin sen voi pakastaa. Kuitenkin tämä määrä on mitoitettu hyvin yllä oleville pyöryköille.

Ainesosien määrästä valtaosan vie mausteet. Mietin, että noita mausteita olisi voinut lisätä vieläkin rohkeammin, mutta turvallisesti voit maustaa sen alla olevilla ainesosamäärillä. Lisää suolaa oman maun mukaan lopuksi, ennen pyöryköiden lisäämistä joukkoon. 


  • sipulia 2 kpl
  • valkosipulinkynsiä 3 kpl
  • tuoretta inkivääriä noin 2 cm pala
  • cashewpähkinöitä 1 dl
  • tomaattimurskaa 400 g
  • vettä 3-4 dl 
  • voita/kirkastettua voita/kasviöljyä 2 rkl
  • (kaura)ruokakermaa 2 dl 

ja mausteet

  • kanelia 0,5 tl
  • jauhettua korianteria 1 tl 
  • jauhettua kardemummaa 0,5 tl 
  • juustokuminaa 2,5 tl 
  • (jauhettua) cayennepippuria 1/4 tl 
  • (jauhettua/rouhittua) mustapippuria 1/4 tl
  • suolaa

Jos sinulta ei löydy jompaakumpaa pippuria, niin voit korvata toisella. Ja jos tykkäät voimakkaammista mauista, voit lisätä rohkeamminkin. Samoin inkivääriäkin voisi lisätä sen verran kuin itse tykkää, eli tarkkaa määrää ei tarvitse niin mittailla tai punnita. 

Tomaattimurskaa laitoin 400 g purkillisen Muttia. Alkuperäisessä ohjeessa 500 g. Ruokahävikin välttämiseksi voi tehdä näin, maku oli silti hyvä. Tomaattimurskan määrän voi korvata vastaavalla määrällä vettä halutessa.
 
 

 

Lisäksi basmatiriisiä pyöryköille ja kastikkelle. Näin sinulla on maukas ja täyttävä ateria!

 
 

1) Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. 

 

2) Kuori ja raasta pala inkivääriä.

 

3) Kuumenna pannussa voi ja lisää hienonnetut sipulit sekä inkivääri. Paahda keskilämmöllä kunnes sipulit ovat pehmenneet.

 

4) Lisää sitten pannulle cashewpähkinät ja tomaattimurska sekä 1 dl vettä (voit huuhdella tyhjän tomaattimurskapurkin mittaamalla veden tänne).

 

5) Kaada seos tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tahnaksi. (Tämä tahna oli muuten todella herkullista sellaisenaan! Tämän voisi mielestäni valmistaa ennakkoon, ehkä jopa ison satsin ja pakastaa, jolloin olisi käyttökelpoista nopeampaan kokkailuun)


6) Mittaa sitten  puhtaalle pannulle voi ja kaikki mausteet. Paahda kevyesti hetken verran (älä polta mausteita). Lisää äsken valmistettu tahna kokonaisuudessaan pannulle ja jatka paistamista vielä hetki. Lisää vettä noin 2-3 dl pannulle. Anna kastikkeen hautua pannulla miedolla lämmössä noin 30 minuuttia. Lisää loppuvaiheissa kerma ja anna paksuuntua. Lisää vettä jos kastike on mielestäsi liian paksua. Maista ja mausta suolalla makusi mukaan.

Odotellessa paista koftat uunissa tai friteeraa airfryerilla tai öljyssä. Jos valmistat uunissa, niin suosittelen että ne ovat jo uunissa ennen kuin haudutat tätä kastiketta. Koftat voi valmistaa myös vähän ennakkoon, sillä ne upotetaan kuitenkin tähän kastikkeeseen. Suosittelen siis valmistamaan nämä ennakkoon ennen kuin otat paistinpannun esiin, tällöin vältyt häsäämiseltä ja pyörykät ei vahingossa pala.

 

7) Lisää kastikkeen joukkoon valmiit koftat ja anna lämmetä vielä hetki. Varsinkin jos olit valmistanut koftat hyvissä ajoin. 

 



Vielä yksi elementti tarvitaan tietysti eli basmatiriisi. Jos omistat riisinkeittimen, niin se on tässä nyt oikein kova sana! Riisi keittyy itsestään keittimessä sillä välin kun haudutat kastiketta. Mittaa huuhdetlua riisiä kattilaan haluamasi määrä, noin 1 - 1,5 dl raakaa riisiä per annos. Valmista vain se määrä mikä syödään aterialla.

Jos et omista riisinkeitintä, niin tietysti kattilassakin valmistuu ohjeiden mukaisesti. 




Nauti koftat herkullisessa kermaisessa tomaattikastikkeessa kera basmatiriisin höyryvän kuumana. Voit lisätä kastikkeen joukkoon vielä murskattuja tai kokonaisia cashewpähkinöitä ja tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa.

Täydellistä lohturuokaa ja sopii myös flunssaiseen oloon mainiosti! 


Jos resepti kiinnostaa, niin saatat tykätä myös tästä:



(klikkkaa kuvaa päästäksesi reseptiin) 

Yllä mainittu pinaatticurry valmistuu takuuvarmasti nopeasti. Olen käyttänyt ohjeessa leipäjuustoa, mikä korvaa paneer-juuston, jos sitä ei vaikka löydä kaupasta.


Instagramissa @soupzblogi

Kommentit