kukkakaalikeitto

_DSC3914

Syökää kukkakaalia! Syökää kukkakaalia!

Hokemaa ei välttämättä tv:ssä ole mainostettu kuten aikanaan pikaruokajätti teki kanan suhteen, mutta muualla medioissa (jotka saattavat olla tehokkaampiakin tänä suoratoistojen ja somen aikana) tehosi hyvin uhkailu kukkisten mätänemisestä pelloille ja näin suomalaisissa marketeissa valkoista möhkälettä on lykätty ostoskoreihin kiivaammin. Asiaa voi myös edesauttaa se, että yksi eleganteimmeista kaaleista on ollut huippuhalpaa. Kilohinta on nyt sesonkiaikaan ollut euron kieppeillä (sesonkiajan ulkopuolella se onkin jo hippasen kalliimpaa). Kukkis on ollut trendikästä jo jonkin aikaa… olettehan kuulleet kukkakaaliriisistä? Tai kukkakaalista tehdyistä wingseistä?

Kukkakaalista voi tehdä vaikka mitä ja itselle iski jopa pienoinen innostuspaniikki päästä kokkailemaan siitä juttuja. Esimerkiksi pizzapohja olisi testaamisen arvoinen ja mikseipä wingsit! Intialaiset tykkäävät käyttää  kukkakaalia ja yksi parhaimmista makuelämyksistä loppukesästä onkin ollut intialaisen reseptikirjan ohjeilla tehty Aloo Gobi eli peruna-kukkakaali curry (itse en tosin ollut silloin kokin roolissa)… mutta mikäpä ei olisikaan hyvää kun on pyöritelty ja hauduteltu intialaisissa mausteissa.

_DSC3895

No mutta tämä resepti on yksinkertaiseen ja hienostuneeseen sosekeittoon. Syksy on keittojen aika. Se on kai se keiton valkoisuus, mutta mielestäni myös maku, mikä teki tästä sosekeitosta vähän arkisempaa sosekeittoa, esimerkiksi porkkanoista tehtyä, elegantimman?
Tässä keitossa ei edes mausteita käytetty kuin vähän pinnalla. Ja niin oli oikein. Tämä keitto ei tarvitse kuin reilusti suolaa. Eli sipuli, kaksi normaalikokoista perunaa ja yksi kukkakaali. Freesataan pilkottu sipuli ja sitten pilkotut perunat ja huuhdeltu kukkakaali (vartta lukuunottamatta) öljyssä. Lisätään vettä sen verran, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Keitellään kunnes pehmenevät. Soseutetaan sauvasekoittimella.

Okei, lisättiin soseutuksen jälkeen vielä purkillinen (Plantin) kaurakermaa. Mutta siinäpä se, ja näin on saatu aikaiseksi keitto, joka on hyvää vielä seuraavanakin päivänä…ellei jopa parempaa. Kylmänä. Mielestäni tämä toimisi hyvin kylmänä alkupalakeittona jotain lämpimää pääruokaa odotellessa. Keiton päällä toimii esimerkiksi timjami ja chilihiutaleet. Ja pala patonkia kylkeen.

Oui!

Kommentit