punajuurisämpylät


Itse tehdyt sämpylät uunituoreina ovat herkkua ja aineksetkin taikinaan löytyvät yleensä kaapista. Mutta mitäpä jos näkisi vähän enemmän vaivaa ja raastaisi vaihteeksi sämpylätaikinan joukkoon kauden vihannesta kuten punajuurta?

Vaivaa tosiaan joutuu vähän näkemään, sillä punajuuri on yksi rasittavimmista luonnonantimista käsitellä (varsinkin jos ei omista kertakäyttöhanskoja), mutta hyvää se on. Ja on sen vaivan arvoista kyllä. Hyvänä vinkkinä kerrottakoon, että jos satut vahingossa käyttämään puuhaarukkaa tai vaatekappale värjäytyy punajuuren tarttuen luonnollisesti sinnikkäästi pintaan, niin ratkaisuna on sooda. Soodaa tahroille, antaa hetken vaikuttaa, on kuin punajuurta ei olisi ollutkaan.

Noin 12 keskikokoista sämpylää valmistuu näillä aineksilla:

  • noin 12 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl muita jauhoja/kaurahiutaleita (halutessasi voit käyttää pelkästään vehnäjauhoja)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 4-5 dl vettä
  • suolaa
  • 2-3 punajuurta
  • 0,5 dl (oliivi)öljyä 

Tee näin:

Raasta punajuuret.

Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola keskenään. Lisää punajuuriraaste ja vähitellen vettä sen verran, että taikinaa voi käsitellä. Tässä vaiheessa voi lisätä myös jauhojakin, kunhan taikina saa sitkoa, sitä on helppo käsitellä ja se ei tartu sormiin. Lisää loppuvaiheessa öljy. Vielä voit vähän lisätä jauhoja, mutta älä liioittele jauhojen määrässä kuitenkaan, sillä liian suuri määrä jauhoja tekee sämpylöistä vaan kovia.

Jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan. Ajalla ei ole niin merkitystä, kunhan se kohoaa. Oma taikina oli huoneenlämmössä noin 2,5 tuntia ja totisesti oli turvonnut vähintään kaksinkertaiseksi aina kulhon reunoille. Välillä on myös niin, että taikinaan tarvisi lisätä vielä jotain, mutta pidin siitä, että sitko oli mitä täydellisin ja taikinaa oli tuollaisenaan helppo käsitellä. Vain hippasen lisäsin tankoja tekiessäni jauhoja. Eli tee taikinasta 2-3 tankoa, leikkaa veitsellä samankokoisia paloja ja käännä sämpylän leikkauspuoli kohti kattoa. Minä tykkään hieman rustiikkisen näköisistä sämpylöistä, eli en yritäkään tehdä täysin symmetrisiä, pyöreitä ja sileäpintaisia. Terävällä veitsellä vedän pinnalle vielä viivat.

Paista sämpylät uunin keskitasolla 200 - 225 asteessa 10-15 minuuttia. Rusketustahan näistä sämpylöistä on vaikeampi nähdä, mutta ne ovat hyviä kun pinta on hieman rapsakka, pohjassa kumisee.


Jälkihuomautus: 

Jotkut ovat myös esikäsitelleet punajuuriraasteen ennen sämpylätaikinaan lisäämistä esimerkiksi lämmittäneet mikrossa tai pannulla. Siitä ei välttämättä ole haittaa, jos haluaa täysin varmistua siitä, että punajuuri ei jää raa´aksi. Se on varmasti hyvä ainakin siinä tapauksessa mitä isompia sämpylöitä ja karkeampaa raastetta tekee.

Kommentit