päärynäjäätelö (valmistuu ilman jäätelökonetta)


Yllä näette kuvan valmiista itse tekoisesta päärynäjäätelöstä. Ette välttämättä usko sen sisältävän päärynää, sillä tietystihän sen pitäisi olla vihreää. ;)

Mutta maistuuko se päärynältä ilman keinotekoisia väriaineita vaan sisältäen aitoa päärynänlihaa (joka ei tietenkään ole vihreää)? Totta hitossa. Kun valmistaa jotain ensimmäistä kertaa ilman ohjeita ja valmiita ainesosamääriä, saa myös vähän jänskättää lopputulosta. Päärynöiden määräksi arvioitu kolme kappaletta oli sopiva määrä, mutta ei siinä varmaan esimerkiksi neljäkään haittaa. Kokeile kolmella normaalikokoisella päärynällä ja voit todennäköisesti olla tyytyväinen.
Tarvitset:

- purkin kondensoitua maitoa (nettopaino 397 g)
- 2 dl vispikermaa
- 3 päärynää 
(- suklaata 100 - 150 g)


välineet:

- sauvasekoitin/blenderi
- vatkain
- pakastusta kestävä rasia/leipävuoka tms. (noin litran tilavuus esim. muovinen Aino-jäätelörasia)


Kondensoitua maitoa saa todennäköisesti aika monesta ruokakaupasta nykypäivänä. Minä olen ostanut sitä isommasta marketista, jossa vaihtoehtoja oli jopa kaksi kappaletta. Sieltä ne löytyivät kookosmaitojen ja muiden purkkien joukosta. Huoneenlämmöstä siis löytyy ja huoneenlämmössä säilytetään, avattuna jääkaapissa, mutta tähän ainakin käytetään koko purkki.

Huom. Kondensoitu maito on supermakeata. Ethän siis käytä sokeria. Mietinnässä on, että saako sitä myös ei-makeutettuna, kun näissä purkeissa, joita olen nähnyt lukee makeutettu. Minun makuuni jäätelö on silti sopivaa ja käytettävät ainekset raikastavat. En kuitenkaan missään nimessä käyttäisi lisäsokereita tai todella makeata suklaata. Tummasuklaa tai neutraalihko maitosuklaa käyvät.

Jäätelöä valmistuu tällä ohjeella vajaa litra ja se menee juuri ja juuri Aino-jäätelörasiaan (900 ml). Mikäli siis olet syönyt tai syömässä lähiaikoina Ainoa purkista, niin rasia kansineen saa uuden käyttötarkoituksen kun teet siihen itse jäätelöä.


Tee näin:


Kuori ja paloittele päärynän hedelmäliha. Soseuta sauvasekoittimella.

Vatkaa vispikerma kuohkeaksi.

Lisää joukkoon päärynäsose sekä kondensoitu maito. Sekoita.

Paloittele haluamasi määrä suklaata joukkoon.

Kaada jäätelömassa rasiaan/vuokaan ja raasta pinnalle suklaata.

Pakasta ja anna tekeytyä muutama tunti. Itse annoin vaikuttaa vajaan vuorokauden. Silloin koostumus oli tosiaan jäätelömäinen. Mieleni tekevi jo parin tunnin päästä, mutta jäätelöä se ei ollut vielä nähnytkään silloin. Pakastimissa on toki eroa ja jäätelö voi olla lusikoitavissa jo muutamankin tunnin päästä.

Minä tarjosin jäätelöä yhden hengen makuraadille, uudelle kaverille, joka lusikoi sitä tyytyväisenä ja tivatessani mahdollisia kehityskohteita, ei antanut niitä. Koostumus oli kuulemma jäätelömäinen, maku päärynäinen ja suklaakin kiva lisä.

Minäkin tykkäsin, ja ajattelin tehdä toistekin.


 

Kommentit

  1. NAM! Päärynäjäätelö on aina ollut mun lempparia, mutta vuosiin en ole sitä syönyt. Mikä sääli! Tätä pitää testata. Tein itsekin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa jäätelöä tuolla reseptillä käyttäen eri karkkeja "mausteena". Kuulemma se makeuttamaton maito ei oikein sovellu tähän tarkoitukseen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)