Kookoskermainen porkkanakeitto (V)Tämän porkkanakeiton tekee jakamisen arvoiseksi sen samettisen herkullisuuden lisäksi yksinkertaisuus ja nopeus. Talvi ja varsinkin viimaiset säät ovat lämpimien keittojen tai patojen kulta-aikaa. Kun kaapissa on pussillinen porkkanoita ja purkillinen kookoskermaa, niin jo niistä saa aikaan herkullisen keiton, mietitäänhän sitä. Minä heitin mukaan kuitenkin vielä pari perunaa sekä kasvisliemikuution.

Ja ohjehan menee simppelisti näin. Kuori ja pilko porkkanat sekä halutessasi pari perunaa. Minä käytin 500 gramman pussin porkkanoita ja siitä tulee noin kaksi reilua annosta. Mikäli haluat isomman kattilallisen, niin tuplaa määrä.

Laita kuoritut ja pilkotut vihannekset kattilaan ja lisää vettä, niin että ne juuri ja juuri peittyvät, kiehauta ja lisää kasvisliemikuutio.

Kun vihannekset ovat pehmenneet, on soseuttamisen aika. Tässä vaiheessa jos huomaat lisänneesi vettä liikaa, voit vielä siivilän avulla kaataa ylimääräiset vedet pois. Muistathan, että joukkoon lisätään kuitenkin vielä kookoskermaa (2 dl/500 g porkkanoita), mitä sosemaisemman ja täyteläisemmän keiton haluat, sitä vähemmän kannattaa vettä olla ennen soseuttamista. Ja sitähän voi lisätä jälkikäteen vähän lisääkin, sillä soseuttamisen jälkeen kun olet lisännyt kookoskerman, niin keittoa kiehautetaan vielä ja tarkastetaan maku. Lisää silloin tarvittaessa vettä, suolaa ja muita mausteita, esimerkiksi kurkumaa tai garam masalaa. Inkiväärin raastaminen joukkoon ei ole myöskään paha idea. Ja joskus muiden vihannesten joukossa kiehauttamani omena ei sekään ollut huono idea.

Laita keittoon mitä laitat, mutta perusidea on, että pelkillä porkkanoilla ja kookoskermalla sekä suolalla saat jo oivallisen keiton, joka valmistuu alle 30 minuutissa.

Syö keitto sellaisenaan tai lisää päälle lisukkeita (esimerkiksi seesaminsiemeniä ja raejuustoa). Sopii niin arkeen kuin mainioksi alkupalakeitoksi jokaiselle syöjälle, sillä keittohan itsessään on vegaani ja kookoskerma tuo keittoon samettisen ja hyvän maun. Vinkkinä sekasyöjäseurueelle: Aseta tarjolle pehmeää leipää ja kipollisia erilaisia lisukkeita kuten  esimerkiksi siemeniä, paahdettua sipulirouhetta, raejuustoa, pähkinöitä tai chilihiutaleita. Myös paahdetut kikherneet ovat oivallinen lisä jokaiselle tuomaan annokseen protskuja.

Kommentit