maukas ja täyteläinen tomaattikeitto tuoreista aineksista



Suomalaisten tomaattien kulta-aika on käsillä. Kuulun siihen kuppikuntaan, joka mielellään suosii kyllä suomalaisia vihanneksia, mutta erityisesti silloin kun on niiden sesonki. Talvella en käytä suomalaisia tomaatteja, sillä en ole maistanut maukasta suomalaista tomaattia ja hinta-laatusuhde ei ole paras mahdollinen.  En välttämättä kehu ulkomaalaisiakaan tomaatteja ja talvella keittelenkin tomaattia sisältävät ruuat enimmäkseen Mutti-tomaattimurskasta (tai suosin mehukkaita kirsikkatomaatteja). Missään ei tarvitse siis olla ehdoton, ei edes suomalaisuuden suosimisessa. Paitsi silloin kun oikasti kannattaa.

Viime viikolla tartuin tilaisuuteen, kun lähikauppa tarjosi oman maan tomaattia pilkkahintaan ja onhan jo kesä. Eikä sen tomaatin ollut pakko olla kaikkein mehukkaimmillaan, sillä leivänpäällisen sijaan kilo tomaatteja tuli päätymään uunin ja marinoinnin kautta liedelle porisemaan keitoksi.

Nyt on aika siirtyä juureksista mehukkaimpiin vihanneksiin ja hedelmiin sekä yrtteihin, joiden ostamista talvella ikäväkseni välttelen (herkkä basilika) ja joka on muutenkin kesäinen yrtti. Olenkin ilahtunut, että tämä keitto sisältää basilikaa, jonka tosiaan siis luokittelen kesäyrtiksi. Kesän makua ei tarvitsekaan pitkään hakea tästä keitosta. :)

Tämän keiton tekeminen vaatii hieman enemmän aikaa, mutta silti se valmistuu kuin itsestään silä suurin osa on passiivista aikaa. Kokatessa nojauduin luottavaisin mielin Viimeistä murua myöten -blogin ohjeeseen. Hieman jotain mukaillen. Tomaattikeiton ohje on kirjoitettu mahtavan kattavasti raaka-aineiden valitsemisesta lähtien. Just niin pitääkin, että raaka-aineita pitää tarkkaan harkita. Eikä tällä ohjeella voinut tulla muuta kuin hyvää. Lisäksi vakuutuin siitä, että keitosta tulisi täyteläinen eikä litkumainen. Paahtaminen ennen keittämistä kuulosti myös enemmän kuin hyvältä, sillä varmasti tulisi keiton makuun syvyyttä.  Kannattaa noudattaa siis tätä ohjetta, mikäli haluaa juuri sellaisen keiton - maukkaan ja täyteläisen. 


2 - 3 annosta

1 kg tuoreita (suomalaisia) tomaatteja
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
4 tuoretta basilikanvartta
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
1 rkl omenaviinietikkaa /balsamicoa
suolaa
mustapippuria
1 kasvisliemikuutio (tai kasvisfondia)


Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuori ja lohko sipulit. Lyttää valkosipulinkynnet veitsenterällä. Huuhtele ja puolita tomaatit.
Aseta leivinpaperille, tomaatit leikkuupinta ylöspäin, ja pirskottele vihannesten päälle oliiviöljyä sekä sokeria. Paahda uunissa ensin noin 30 minuuttia, ota valkosipulit pois ja jatka muiden vihannesten paahtamista vielä 15 minuuttia.

Kun paahtaminen on suoritettu loppuun, lisää kattilaan kaikki vihannekset sekä basilikan varret lehtineen ja noin 4 dl vettä + kasvisliemikuutio. Keittele miedolla lämmöllä noin 20 - 30 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta vielä suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja omenaviinietikalla - aivan oman makusi mukaan, eli varovasti kaikkia lisäten. Itse lisäsin eniten sokeria, sillä tomaatti suorastaan rakastaa sitä. Nauti höyryävän kuumana

Tiesitkö tämän?

Valkosipuleita ei tarvitse paahtamisen jälkeen kuoria. Saaran ohjeessa neuvottiin paahtamisen jälkeen kuorimaan, mutta itselläni se osoittautui hankalaksi. Maistelin ja totesin, että hyvältähän tämä maistuu ja lopuksihan raaka-aineet kuitenkin soseutetaan. Googlettelin kovasti kuitenkin ensin, että voiko näin todella tehdä... aika heikosti löytyi ohjeita. Sain kuitenkin kuulla myöhemmin, että ihan oikein olin tehnyt, jopa Jamie Oliver on käyttänyt kuorimattomia valkosipuleita. Ei kuitenkaan suinkaan varmaan ennen paahtamista (hyi että), mutta paahtaessa kuoret muuttavat huomattavasti olemustaan. Kokeilehan.



Nauti tomaattikeitto vaikka sellaisenaan tai ripottele päälle esimerkiksi paahdettua sipulirouhetta, mozzarellaa, tuoreita basilikanlehtiä...  Tuore vaalea leipä myös on tutkitusti nappivalinta.

Kommentit