Munakoiso on täytetty tummalla riisillä, quinoalla ja fetallaMmm... munakoisoa. Täytetyt vihannekset vaativat jonkin verran aikaa ja sisusta koverrettaessa ja sisusta lopulta takaisin laittaessa voi kyseenalaistaa tarkoituksen. Tässä vaiva kuitenkin palkitaan ja paahdetun munakoison maku pääsee oikeuksiin, kun se ei ole vain esimerkiksi osa tomaattista kastiketta. Itse suorastaan rakastuin tähän ja meni välittömästi lempiruokiini. Täytteitäkin, mausteita ja yrttejä voi varioida, mutta pääasia on munakoisojen kunnolla paahtaminen, mausteisuus ja raikkaus yhdessä paketissa.

Yksi iso munakoiso voi riittää hyvinkin kahdelle syöjälle, mutta varman päälle pelatessa voi yhtä hyvin täyttää kaksikin munakoisoa eli neljä puolikasta. Täytyyhän täytettä joka tapauksessa valmistaa ja samalla voi valmistaa useamman satsin. En ehkä kuitenkaan tekisi tätä seuraaville päiville ja lämmittäisi mikrossa seuraavana päivänä.

Täyttävyyttä ei tästä koisoruuasta puutu, sillä munakoiso itsessään on täyttävä mutta täyte sisältää myös riisiä ja salaattijuustoa. Vähän muutakin, mutta niistä lisää ainesosaluettelossa. Lisukkeeksi tein taas vanhan tutun raikkaan jugurttikastikkeen. Siitä kannattaa aloittaa, jotta se pääsee tekeytymään jääkaapissa. Jugurttikastikkeeseen tulee haluamasi määrä kreikkalaista/turkkilaista jugurttia, loraus sitruunanmehua, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä sokeria. Tarkkaa määrää ei ole antaa, vaan kastiketta voi maistella ja maustaa oman maun mukaan. Itse lisään aina eniten sokeria, vähemmän suolaa ja pippuria. Pääasia on, että sitruuna maistuu ja kastike on aavistuksen makea.

Täytettyihin munakoisoihin, jotka ovat täyttäviä mutta myös terveellisiä ja mehukkaita sekä aavistuksen tulisia! Nämä lautaset nuollaan puhtaiksi.


2-4 annosta

2 keskikokoista munakoisoa*
1,5 dl (kypsentämätöntä) tumma riisi-quinoa-moniviljaseosta (Risella) tai muuta riisiä
1 iso sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
2 tomaattia
oliiviöljyä
suolaa
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tuore chili tai 0,5 tl chilirouhetta  
noin 100 g fetaa/salaattijuustoa/mitä tahansa juustoa tai korviketta (myös tofu käy!) 
lehtipersiljaa tai korianteria 

* Itse käytin munakoisoja, jotka olivat painoltaan 400 ja 300 grammaa. Täytettä oli juuri sopivasti näihin, eli yhtään ei jäänyt yli tai jäänyt vajaaksi.


1)

Aloita valmistamalla riisi. Tumma riisi-quinoa-sekoitus vaatii noin 20 minuutin kypsennysajan. Voit käyttää myös muuta riisiä tai vaikka couscousia/bulguria. Itse totesin tämän seoksen kuitenkin sopivan ja tuovan rakennetta näihin täytettyihin koisoihin.

2)

Pese munakoisot ja halkaise pituussuunnassa. Koverra terävällä veitsellä lähes pohjaan asti pieniä lohkoja ja kaavi lusikalla kulhoon. Varo halkaisemasta pohjaa. Sivele munakoisot oliiviöljyllä ja rouhaise päälle suolaa.

3)

Paahda munakoisoja noin 15- 20 minuuttia uunissa (200 °C)

4)

Silppua sipulit ja valkosipuli. Paista pannulla sipulia, lisää mausteet, munakoisokuutiot, valkosipuli sekä kypsä riisi. Lisää lopuksi joukkoon pieneksi kuutioidut tomaatit sekä feta/salaattijuusto/muu juusto/tofu.

5)

Täytä uunissa paahdetut munakoisot tällä pannussa paahdetulla seoksella. Paahda vielä uunissa noin 15-20 minuuttia. 

 6)

Koristele tuoreella persiljalla, korianterilla tai muulla yrtillä ja nauti välittömästi kera raikkaan jugurttikastikkeen (tai ilman).

Kommentit