kirsikkapiiras Twin Peaksin hengessä

Resepti

Pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
1 muna

Täyte:
500 g tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 vaniljatanko / 1 tl vaniljajauhetta
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl perunajauhoja 


 Valmistumisaika: noin tunti (passiivinen ja aktiivinen aika suunnilleen 50/50)Tiedättekö ne Fazerin pienet marjapiiraat, joissa on ohut muromainen pohja ja hillomainen täyte, joka varsinkin lämmittäessä pääsee oikeuksiin kera vaniljajäätelön nautittuna? Taitavat ne piiraat vieläkin olla markkinoilla, mutta siitä on hieman aikaa kun itse olen viimeksi nauttinut. Joka tapauksessa, jos pidätte sen tyylisestä marjapiiraasta (mutta vielä paremmasta ja isommasta), niin tämä kirsikkapiiraan resepti on kuin teille luotu.

Pohjakin on sen verran täydellinen tällä reseptillä, että tulen varmasti käyttämään sitä muissakin makeissa piiraissa. Sen voin todeta näin kolme kertaa tätä piirasta tehneenä. Reseptin ainekset ohjeineen löytyy täältä, alunperin Leila Lindholmin kirjasta, mutta itse olen soveltanut sitä hieman. Esimerkiksi piiraan kantta en ole vielä uskaltautunut tekemään. Tähän piiraaseen tein kuitenkin ylijäämästä piparimuotilla koristeita ja nyt viimeksi tein taikinan ohjeen mukaisella määrällä myös, mutta teenkin sillä kätevästi kaksi piirasta (pienehköön irtopohjavuokaan)! Taikinan sisällön määrä on kuitenkin riittävä juuri yhteen piiraaseen.  Tee siis ohjeella taikinapohjasta joko puolet pienempi tai tee se kansi tai tee piiras isoon vuokaan. Suosittelen kuitenkin painelemaan pohjan melko ohueksi, sillä se toimii sellaisenaan erinomaisesti ja voisin kutsua sitä jopa hienostuneeksi. Tämä on juuri sellainen piiras mielestäni. Hienostunut. Ei silti mitenkään vaikea tehdä. Yksi kriittinen vaihe tulee kuitenkin mieleen. Sen mainitsen myöhemmin.
Nyt kun on kirsikkojen sesonki, suosittelen toki käyttämään kirsikoita ja vielä innostavampaa voi olla, jos Twin Peaks herättää tunteita. Ensimmäistä kattausta tehdessä yritin luoda vielä perus-amerikkalaista diner-meininkiä (servettiteline tosin puuttui). Piiras nautittiin Twin Peaksin hengessä toki kahvikupposen kanssa ja soundtrackkina Spotifysta löytyvä Twin Peaks -kokoelma. Jos pidemmälle haluaisi mennä, voisi pitää teemajuhlat, katsella Twin Peaksia ja pukeutua joksikin karikaryytymaiseksi hahmoksi (heitä kun sarjassa riittää). Twin Peaksin kaikki kaudet muuten - se uusinkin - löytyvät HBO:lta.


Aloita valmistamalla pohja.

Nypi hieman pehmennyt kylmä voi tomusokerin ja vehnäjauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Haarukka auttaa tässä! Lisää sitten joukkoon kylmä vesi ja kananmuna. Sekoita. Kannattaa ehkä tässä vaiheessa vaivata käsin taikinaa. Älä lisää mitään yhtään enempää, vaikka siltä voisi tuntua jossain vaiheessa. Myöhemmin taikinaa kauliessa voi kuitenkin lisätä hieman vehnäjauhoja. Tekemällä näin varmistat, että taikinasta tulee juuri sopivan pehmeä ja muromainen. Kun taikina on tasainen, kiinteä mutta pehmeä möykky, kääräise sen ympärille kelmua ja laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.Laita sitten uuni päälle 175 asteeseen ja aloita kirsikoiden käsittely.

Huuhtele kirsikat esimerkiksi lävikössä, nypi kannat pois ja puolita terävällä veitsellä. Kirsikan siemen ei ole niin kova, etteikö terävällä veitsellä halkaisisi kirsikkaa. Kirsikoiden käsittely voi olla hieman sotkuista, joten suojaahan vaatteesi ja ympäristösi.  Heitä siemenet pois (tai istuta puita) ja laita kirsikat suoraan kattilaan. Lisää kattilaan myös sokeri ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Sekoita omassa kupissa keskenään sitruunanmehu ja perunajauhot.Kiehauta sitten kirsikka-sokeri-sitruunankuori-seos. Kun seos on kiehautunut, lisää ohuena norona joukkoon perunajauho-sitruunanmehuseos koko ajan sekoittaen. Ota sitten heti pois liedeltä. Tämä on se kriittisin vaihe, sillä mitä pidempään sekoittelee, sitä hyytelömäisempää seoksesta tulee! Suosittelen tekemään sekoittelun siis hyvin nopeasti.Kauli ja painele voidellulle vuoalle noin puolet taikinasta hieman ylös reunoillekin asti. Käytä tarvittaessa vehnäjauhoja. Käyttäessäsi irtopohjavuokaa, laita pohjalle leivinpaperi. Voitele kauttaaltaan irtopohjavuokakin. Lisää taikinan päälle kirsikkaseos (sekä halutessasi kansi tai kuvioita taikinasta) ja paista uunin alaosassa 35-45 minuuttia. Tarkkaile, sillä uunit ovat kuitenkin yksilöllisiä. Pohja on ohut ja varsinkin jos esipaistat pohjaa hieman, niin piiras ei tarvitse niin pitkää paistoaikaa.

Ripottele halutessasi paistetun piiraan päälle tomusokeria. Piiras on toki kauniin kiiltävä ja hyvä sellaisenaankin. Omista piiraista tuli hyvännäköisiä, mutta vinkkinä: tomusokerilla saa makeissa leivonnaisissa peitettyä pienet kauneusvirheet.

Kauho lämpimän piiraspalan kylkeen pallo vaniljajäätelöä ja nauti kahvikupposen tai limun kanssa.Kommentit