kookosjäälatte

Kookosjäälatte on erinomainen vaihtoehto tavalliselle kahville. Tarvitset vain pressopannun ja malttia. Aktiivista aikaa on alle 5 minuuttia, mutta passiivista odotusaikaa tunteja.Itse juon tavallisesti kahvin mustana ja kuumana. Mutta vaihteeksi sen voi juoda kylmänä ja maidolla. Vähän kuin Scandinavian Music Group vanhassa tarttuvassa laulussaan Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana.

Kookosjäälatte oli kuitenkin ensimmäinen valmistamani kylmä kahvi. Elettiin silloin alkukesän kuumia päiviä, jolloin kookosjäälatte kuulosti entistä houkuttelevammalta. Mutta tämä kahvi maistuu kyllä vähän viileimpinä päivinäkin (ja lämpimiä päiviä on vielä tulossa), koska sen verran maukas se on. Se on myös erinomaista otettavaa piknikille, kun sen tekee termariin.

Ohjeen kookosjäälatte ei ole jääkahvi. Jääkahvi on kuuma kahvi, joka viilennetään. Tämä kahvi tehdään alusta pitäen kylmänä eli puhutaan kylmäuutetusta kahvista. Sen annetaan uuttua useita tunteja, kahdeksasta tunnista vuorokauteen. Uuttaminen oli itsellekin uusi asia, mutta oudosta termistään huolimatta se ei ole monimutkainen prosessi. Helpoiten sen tekee ihan tavallisella pressopannulla. Pressopannun pohjalle mitataan kahvia vähän tavallista suurempi määrä. Kylmäuutettu kahvi on vahvaa ja pehmeää ja lopulliseen kahvijuomaan sen osuus onkin kolmasosa.

Kun pressopannun pohjalle on mitattu kahvipuruja, sen päälle kaadetaan kylmä vesi, painetaan mäntää hieman alas (ei pohjalle asti!) ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään. Kun kahvi on uuttunut mieluiten vähintään 8 tuntia, painetaan mäntä alas. Lasiin laitetaan 1/3 osa kahvia ja 2/3 osa maitoa. Kookosjuoma on erinomainen valinta ja varsinkin Alpron kookosjuoma kahvijuomiin toimii hyvin. Se on sopivasti makeutettu, eikä mitään muuta tarvitse lisätä. Pari jääpalaa vielä juomaan ja nautitaan. Pienenä vinkkinä sanottakoon, että jos pyytää jotakuta tuomaan kaupasta kookosmaitoa, niin kannattaa kuvailla tarkemmin (tähänhän ei siis tule säilytyspurkissa olevaa ruokiin tarkoitettua kookosmaitoa). :)

Uutettua tiivistettä todennäköisesti jää paljon tällä ohjeella, mutta ei huolta, sillä se säilyy lantraamattomana hyvin jääkaapissa. Sitten onkin helppo vain mitata lasin pohjalle kahvia ja maitoa, kun juomaa tekee mieli. Ja mainitsinko jo kuinka erinomainen valinta kookoslatte on piknikille? Kuumat kahvijuomat eivät välttämättä maistu termarista nautittuna kovin hyvältä jonkin ajan kuluttua, mutta tämä maistuu! Ota siis vaikka evääksi piknikille tai töihin.


Valmista näin:


1) Mittaa pressopannun pohjalle tummapaahtoisia kahvinpuruja (esimerkiksi Löfbergs Lillan kahvi paahtoasteella 5) noin 14 mitallista/ 80 - 90 grammaa.

2) Kaada päälle litra kylmää vettä ja sekoita. Paina mäntää hieman alas.

3) Laita jääkaappiin tekeytymään tunneiksi. Vähintään kahdeksaksi tunniksi. Paina sitten mäntä rauhallisesti alas pohjaan asti.

4) Mittaa lasin pohjalle 1/3 osa kahvia ja 2/3 kookosmaitoa, sekä pari jääpalaa ja nauti.

Kommentit