bataattia piparjuuri-kylmäsavulohi-ranskankermalla


Bataatti on ehdottomasti talvikauden ruokaa. Aika useana jouluna se on kuulunut myös jouluruokien joukkoon itsetehdyn bataattilaatikon muodossa. Tänä vuonna ei tule tehtyä itse mitään perusjouluruokaa, mutta modernimpaan joulupöytään sopisi mielestäni erityisen hyvin bataatti myös tässä muodossa, jonka esittelen. Vai miksipäs ei, kun uunissa höyryävän kuumaksi ja pehmeäksi kypsytetty bataatti täytetään ranskankermakastikkeella, jota on höystetty tuoreella raastetulla piparjuurella, kylmäsavulohella, nipullisella persiljaa, limenmehulla ja ripauksella suolaa sekä sokeria. Jos siis vielä mietit mitä syödä jonain joulun päivistä, välipäivinä tai uutenavuotena tai koska vain talvipäivänä; suosittelen kokeilemaan tätä herkkuruokaa, mikä on kohtalaisen helppo valmistaa, sillä suurin osa ajasta menee passiiviseen odotteluun.

Kastiketta kannattaa tehdä reilu määrä, sillä kuppi nuollaan joka tapauksessa puhtaaksi ja vaikka bataatti on hyvää sellaisenaan, niin pidemmän päälle on tylsää joutua säännöstelemään bataatin päälle lusikoitavaa kastiketta. Olen joutunut itse tähän tilanteeseen, enkä halunnut tilanteen toistuvan. Eli tällä kertaa tuli tehtyä kastiketta kahdelle kokonaiselle bataatille riittävästi.

Yhdelle syöjälle riittää melko hyvin 1 pieni tai keskikokoinen bataatti. Sanoisin, että 500 - 750 g on hyvä per syöjä. Kaupassa kannattaa valita kaikista tasapaksuimmat bataatit, jotka eivät keiku uunipellillä, kun ne ovat halkaistu. Kastike riittää 2 - 3 syöjälle.Piparjuuri-kylmäsavulohi-ranskankermakastike

450 g ranskankermaa
1 lime
200 g kylmäsavulohta
pari senttiä piparjuurta raastettuna
nippu persiljaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa

Lisää sokeria, suolaa ja piparjuurta sen verran että maku tuntuu omaan suuhusi sopivalta. Piparjuuri on voimakasta, joten sitä ei kannata laittaa edes puolikkaan verran. Myös sokeria ei tarvitse olla juurikaan, sillä kastikehan syödään itsessään makean bataatin kera. Jos haluat kalattoman version, niin jätä vain lohi pois.
Kastikkeen voi tehdä hyvin sillä välin, kun on käsitellyt bataatit uunikuntoon. Bataatit halkaistaan pituusuunnassa suunnilleen yhtä paksuiksi. Sen jälkeen tökitään vähän haarukalla ja voidellaan oliiviöljyllä. Asetetaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paistellaan uunissa 200 - 225 asteessa siihen asti kunnes pintaan tulee väriä ja haarukka uppoaa hyvin bataattiin. Riippuu ihan koosta, mutta 30 - 60 minuuttia kuluu aikaa. Siirappia pursuavia bataatteja odotellessa voi tosiaan valmistaa vaikka kastikkeen.


Oikein hyvää joulunaikaa ja uutta vuotta!

T. Soupz-blogi

Kommentit