tortilloiden tekemisen helppoudesta ja sopivuudesta hetkeen kuin hetkeen


Oivalsin sen tässä joskus, että tortillat, jotka helposti voisi mieltää roskaruuan kastiin on loppujen lopuksi aika kaukana siitä. Tietysti on paljon täytteistäkin kiinni, mutta juustoja ja muita rasvaisuuksia lukuunottamatta (jotka voi nekin jättää pois) tortillat on pikemminkin salaattia, jotka vain kääräistään letun sisään. Eikä se lettukaan nyt kovin pahasta ole - lähinnä jauhoja ja vettä. Niissä on kuitenkin sellainen pieni syntinen kaiku, ja kyllä minä haluan monesti niihin ranskankermaa ja ehkäpä juustoakin jossain muodossa. Siispä toisinaan hetkinä kun tekee mieli semiroskaruokaa, käännyn monesti tortilloiden puoleen. Terveellistä, mutta ihan pikkuriikkisen rasvaista ja suolaista yhdistettynä raikkauteen! Ja värikkyys piristää aina.

Helppouden, täyttävyyden ja melko terveellisyytensä vuoksi väitänkin, että tortillat voi valmistaa ihan minä tahansa viikonpäivänä. Ne voisi mieltää vain launtai-illan bileruuaksi, mutta höpsis... Mitä jos valmistaisitkin vaihteeksi tortilloita esimerkiksi maanantai-iltana?

Käytännössä tortillalettuja ei tule ostettua enää valmiina, sillä ne on äärettömän helppo valmistaa itse ja kaapista löytyy aina ainekset! Jauhoja, öljyä, suolaa...ja vettä. Ainekset sekoitetaan keskenään tasaiseksi möykyksi. Sitten taikinasta tehdään suunnilleen symmetrinen tanko ja jaetaan tasamittaisesti veitsellä leikaten. Näistä osista pyöritellään pallot ja kaulitaan kaulimella melko pyöreiksi. Apuna voi käyttää leivinpaperia myös tortillaletun pinnalla ja jauhoja voi ripotella hieman pinnalle. Käytännössä lettujen olisi kuitenkin hyvä olla helposti kaulittavissa heti.  Kun on kyse itse tehdyistä letuista, minusta pieni epäsymmetrisyys kuuluu vain asiaan. Paistaessakin voi tapahtua erilaisia asioita eri letuille vaikka samasta taikinasta on kyse. Katso esimerkiksi ylimmäistä kuvaa vertailun vuoksi. Loppujen lopuksi täytteet kääräistään sisään ja siinäkin kullakin on omat tyylinsä. Itse toki tykkään aina kääräistä ensin alaosan pitääkseni täytteet visusti sisällä ja vasta sitten sivut. Piehehköt tortillat on kivempia, kuten nämä kuvissa olevat.  Tämä siitä syystä, että niihin saa täytteet tiiviimmin ja syöminen on muutenkin näppärämpää.

Pehmeät tortillaletut (noin 10 leipälautasen kokoluokkaa olevaa ->  katso kuva)

5 1/2 dl durumjauhoja
1/2 tl suolaa
2 dl vettä
1/2 dl ruokaöljyä


Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Tee tanko ja leikkaa veitsellä tasamittaisiin osiin. Pyörittele palloiksi ja kauli taikinat ohuehkoiksi pyörylöiksi. Ethän kasaa tässä vaiheessa päällekkäin (tarttuvat toisiinsa), vaan kauli leivinpaperille, josta paistumaan kuumalle ja kuivalle (älä siis lisää öljyä!) pannulle yksi kerrallaan molemmat puolet paistuen. Tortilla on hyvä kun siihen ilmestyy hieman pieniä ruskeita pilkkuja. Varo polttamasta. Nauti välittömästi...tai hyvin pian lempitäytteiden kera.

Täytteiksi voi valita mitä tahansa, mutta omat vakiosuosikit:

ranskankerma
limen mehu
tuore korianteri
tuore chili
currylla maustetut quorn-kuutiot
kirsikkatomaattia

+

toisinaan

juustoraaste (nämä maistuivat hyvin ilmankin)
paahdettu sipulirouhe
avokado
kurkku (kesäisin)
suippopaprika

On suositeltavaa valmistaa/pilkkoa täytteet suunnilleen ennen tortilloiden paistamista, sillä silloin nopeasti pannulla paistuvat tortillat voi laittaa suoraan lautasille täytettäviksi. Esimerkiksi quorn-kuutiot vaativat paistamista ja ne maistuvat erinomaistilta kylminäkin. Muutaman letun voi toki paistaa ennakkoon, mutta jäähtyvät nopeasti. En suosittele ainakaan paistamaan ja syömään samaan aikaan, sillä nopeasti paistuvat letut vaativat valppautta lieden äärellä.

Herkutteluhetkiä! 

Kommentit