Punajuuri-fetapiiras

Nyt on punajuurien aika!

Muistelin menneisyydessä kehittäneeni mainion punajuuri-spelttipiiraan reseptin, mutta olin unohtanut sen mainioudestaan huolimatta. Hieman kehittelin vielä siitä reseptiä tänään. Päätin osallistua myös tällä reseptillä Parhaiden ruokablogien syyskilpailuun. Päätös osallistua vahvistui maisteluraadin hyväksynnällä. Ja ennen kaikkea sillä, että itse totesin tämän oikeasti todella todella mehukkaaksi. Reseptiä voi äänestää syyskuun puolivälin aikaan, sitä ennen ehtii itse testailemaan reseptiä. Edit 15.9.: Äänestys on alkanut. Linkistä suoraan äänestykseen, jossa samalla voi itse osallistua herkulliseen arvontaan.

Suurin vaiva lienee punajuurien käsittely, mutta sen jälkeen piiras maistuu entistä paremmalta. Ethän käytä etikkapunajuuria, vaan kuorit ja raastat punajuuret itse. ;) Hieman pähkinäinen spelttijauhojen maku, punajuuren makeus ja fetajuuston suolaisuus yhdistettyinä tuoreisiin yrtteihin on loistava kombo. Juomaksi sopii esimerkiksi raikas valkoviini.

Resepti alla.


Pohja:

 125 g voita 
 4 - 4,5 dl speltti- tai ruisjauhoja  
 1 vapaa/luomumuna 
 2- 3 rkl kylmää vettä 

Täyte:

 noin 500 g punajuuria  
 1 prk ranskankermaa (150 g) 
 1vapaa/luomumuna 
 suolaa 
 mustapippuria 
 100 - 150 g fetajuustoa 



Työvaiheet:

Valmista ensin pohja. Sekoita keskenään hieman pehmennyt voi, jauhot, muna ja noin 2 rkl kylmää vettä. Lisää jauhoja niin, että pohja on tasainen ja pehmeä, eikä tartu sormiin. Älä lisää jauhoja yli tarpeen, sillä se vain kovettaa taikinaa. Laita taikinapallo kelmuun ja jääkaappiin vähintään 30-60 minuutiksi.
 
Siirry sitten valmistamaan punajuuritäytettä. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi. Käytä halutessasi muovihanskoja, sillä punajuuri totisesti värjää kädet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Pehmennä punajuuriraastetta muutama minuutti öljyssä pannulla. Lisää joukkoon suolaa ja mustapippuria myllystä. Ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon ranskankermaa ja muna.

Tämän jälkeen voitele piirasvuoka öljyllä ja painele pohja vuokaan (halkaisijaltaan noin 26 cm) tai kauli ensin kevyesti jauhotetulla alustalla pohjaa.  Levitä täyte tasaisesti piiraspohjalle.

Kuumenna alatasolla uunissa noin 15 minuuttia. Ota sitten uunista ja ripottele päälle murustettua fetaa. Pistä takaisin uuniin 10 - 15 minuutiksi. Piiras on valmis, kun pohjataikinaa ei tartu haarukkaan.

Anna piiraan vetäytyä huoneenlämmössä. Itse annoin vetäytyä noin tunnin.

Ripottele päälle tuoretta kotimaista yrttiä kuten (villi)rucolaa, timjamia tai basilikaa. Nauti!


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit