Laskiaisskonssit


Skonssi on perienglantilainen herkku ja laskiaispulla puolestaan meidän perinneherkkumme. Mutta entä jos yhdistää molempien herkkujen hyvät ominaisuudet? Skonsseja ei ole tavatonta syödäkään myös hillolla, joten tavallaan se idea on jo olemassa.

Tähän skonssitaikinaan keksin kuitenkin viime hetkellä lisätä kardemummaa (ja vähän raesokeria voidellun skonssin pinnalle) pullamaisuutta tuomaan. Ja kyllä, kardemumma on se mauste joka tekee muuten tavanomaisimmista skonsseista pullamaisemman makuiset. Mutta vissi ero pullan ja skonssin erolla on se, että skonssi on paljon mutkattomampi valmistaa. Skonssitaikinaan ei kaivata sitkoa, joten vaivaamisen voi lopettaa heti alkuunsa. Lisäksi taikinan ei tarvitse nousta, vaan skonssit valmistuvat melkein heti siitä kun olet ottanut taikinakulhon eteesi. Siksi tämä resepti voikin toimia esimerkiksi tänään ystävänpäivänä ex tempore -herkkuina. Tai sitten laskiaista odotellessa (laskiaissunnuntai tänä vuonna 19.2. ja laskiaistiistai 21.2.). Ehdottomasti kannattaa kuitenkin kokeilla milloin tahansa kun kaipaat nopeaa herkkua! Helposti tehtävissä myös vegaanisina.

Ohjeella tulee 8 - 15 skonssia, kun muottilasina käyttää esimerkiksi Iittalan Tsaikka-lasia. Määrä riippuu aivan taikinan paksuudesta ja lasin koosta. Lasia pyöräytellään taikinalevyllä ja skonssien pitäisi irrota aika helposti. Mikäli ei irtoa, niin ripottele vehnäjauhoja varoen päälle.Pellillinen skonsseja

125 g kylmää voita
vajaa 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
vajaa rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa 
1,5 tl kardemummaa
1/2 tl ruokasoodaa  
2 dl kylmää maitoa
(raesokeria)

+

täytteeksi mansikkahilloa ja kermavaahtoa Nypi hieman pehmennyt voi esimerkiksi haarukalla lisäten joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Lisää joukkoon lopuksi maito.

Skonssitaikinaa ei kannata vaivata, sillä taikinaan ei haluta sitkoa! Pyörittele siis varovasti käsissäsi yhtenäiseksi möykyksi ja taputtele varoen ohuehkoksi tasaiseksi levyksi leivinpaperille.

Paina esimerkiksi lasilla tai pyöreälllä piparkakkumuotilla taikinasta skonsseja. Yhdistä ylimääräiset taikinat ja toista kunnes taikina on käytetty. Nostele leivinpaperille. Voitele voisulalla ja ripottele päälle halutessasi raesokeria.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 7 - 10 minuuttia. Huom.! Riippuu aivan uunista. Itse otin uunista noin 9 minuutin kohdalla, jolloin skonssit olivat saaneet hieman väriä. Älä ylipaista.

Uunista otettua kannattaa heti napata suuhun yksi tai toinenkin skonssi! Ovat todella herkullisia tällöin. Kun käytät laskiaispullina, anna jäähtyä pieni hetki mutta vain pieni hetki riittää. Laskiaispullaskonsseinakin ovat parhaimmillaan saman päivän aikana. Skonssit maistuvat myös seuraavanakin päivänä (ja ovat koostumukseltaan mureammat), mutta ainakin itse koin, että hattu irtosi helpommin melkein heti uunista otettua ja täytettynä toimi paremmin saman päivän aikana. Hatun irrottaminen tapahtuu varovasti käsin. Parhaita skonsseja tähän tarkoitukseen ovat hieman korkeammat kuin aivan lättänät. Eipä siis haittaa, jos skonssitaikina ei ole kaikista ohuin kun leikkaat muotilla paloja.

Hyviä herkutteluhetkiä!


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.  

Kommentit