Varhaiskaalilaatikko

Kaalilaatikko on erityisen herkullista varhaiskaalista valmistettuna. Varhaiskaali on itsessään jo niin herkullista, että en voinut vastustaa rouskuttamista laatikkoa laittaessani. Varaa rouskuttamiseen olikin, sillä kaalini oli noin 1,6 kiloa painava jössikkä. Käytin siitä noin kilon.

Tällä ohjeella valmistat suhteellisen nopealla paistoajalla kaalilaatikon, joka on mehevä ja kaiken lisäksi myös vegaaninen. Toki voit käyttää soijarouheen tilalla myös muuta vegeproteiinia tai rasiallisen jauhelihaa. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että soijarouhe sopii kaalilaatikkoon kuin nenä päähän. En oikeastaan tiedä mihin muuhun soijarouhe sopisi yhtä hyvin. Useimmiten käytän muita vegeproteiineja, mutta kaalilaatikkoon voi hyvin käyttää soijarouhetta (vaikka ei yleensä pitäisi siitä), sillä tässä ei oikein edes huomaa käyttävänsä sitä.

Soijarouheen paistamiseen on myös oma kikkansa, mikä parantaa sen makua. Pyörittele kuivaa soijarouhetta ensin kuumalla pannulla öljyssä ja lisää tämän jälkeen vettä osissa. Älä missään nimessä turvottele vedessä. Mainitsemallani tavalla soijarouhe saa kiinteämmän ja paremman rakenteen, sekä se vain maistuu paremmalta.

Ruokakerma mehevöittää entisestään laatikkoa (ja on muuten ainoa laatikon neste). Itse käytin hyväksi todettua Kaslinkin kauraruokaa. 


 

       KAALILAATIKKO VARHAISKAALISTA
 
 (4 annosta) 
 

noin 700 - 1000 g varhaiskaalia
2 keskikokoista sipulia
öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 dl soijarouhetta ja noin 4 dl vettä
1,5 dl keittämätöntä puuroriisiä (tai muuta riisiä)
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
0,5 dl siirappia
200 - 250 ml maustamatonta kauraruokakermaa (esim. Kaslink)Valmista puuroriisi sushiriisin tapaan lisukeriisiksi. Huuhtele ensin muutamaan otteeseen riisi siivilän avulla. Riisinkeittimellä keittäminen homma sujuu helpoiten ja on myös nopeaa. Voit keittää toki myös tavallisessa kattilassa ja korvata puuroriisin muulla riisillä tai esimerkiksi ohrasuurimoilla.

Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja paista öljyssä. Laita syrjään.

Pyörittele soijarouhetta ensin kuumalla pannulla öljyssä ja lisää sitten vettä osissa, yhteensä noin 4 desiä. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Suikaloi varhaiskaalia. Voit tehdä tämän oikeastaan vasta aivan lopussa ja varhaiskaalin sopiva määrä riippuu uunivuokasi tilavuudesta eli voit laittaa kaalia suhteessa enemmän kuin muita aineksia, jos vuokasi antaa periksi. Ainekset sekoitetaan lopuksi vuoassa yhteen. Suuntaa antavasti ja ainesosien suhteellisuutta ajatellen kuitenkin varaa noin 1 kg. Ylimääräiset varhaiskaalit voit rouskuttaa aivan sellaisenaan tai tehdä esimerkiksi salaatin.

Voitele uunivuoka öljyllä ja lisää aineksia vuorotellen ja sekoita keskenään. Lisää myös siirappi joukkoon sekoittaen. Sekoita aivan lopuksi ruokakerma. Maista ja mausta tarvittaessa lisäsuolalla.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia ja anna vetäytyä pienen hetken verran.

Nauti! Ehkä tekee jopa mieli ottaa lisää kerran jos toisenkin (itseni ainakin teki mieli). Valehtelematta tuli parasta kaalilaatikkoa ikinä. Sen teki varmasti juuri varhaiskaali ja ehkä myös kerma.


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä. 

Kommentit