Tsatsiki kesäkurpitsasta

Tsatsikin voi valmistaa hyvin myös kesäkurpitsasta!

Tänä kesänä kasvimailla, omallakin, on ollut valtaisia kesäkurpitsasatoja, joten kesäkurpitsalle on mielellään keksinyt erilaisia käyttökohteita. Vielä kesäkuussa, jolloin tein kesäkurpitsapizzaa ja heinäkuun alussa superherkullista kesäkurpitsa-fetapiirasta (resepti täällä), en osannut aavistaa kuinka paljon satoa ja minkä kokoisia kesäkurpitsoista tulisikin. Muutama päivä sitten keräsin kasvimaalta 2,5 kiloa painavan kesäkurpitsan, mutta siellä odottaa vielä sitäkin suurempi kesäkurpitsa.

Isommat kesäkurpitsat ovat toki hieman höttöisiä ja siemenisiä sisältä myskikurpitsojen tyyliin ja joidenkin kuori voi olla pienempiä kovempi, mutta yhtä käyttökelpoisia ovat mielestäni. Enimmät hötöt voi toki kaapia pois. Pehmeämpi kesäkurpitsa käy joka tapauksessa hyvin ainakin tsatsikiin!

Kesäkurpitsaa voi raastella oman maun mukaan joko paksummaksi ja täyteläiseksi tai kevyemmäksi. Kesäkurpitsa joka tapauksessa raasteena ja valutettuna painuu kasaan, joten suosittelen varaamaan noin tuplasti enemmän kuin jugurttia.

Paksua turkkilaista jugurttia ei tarvitse välttämättä valutella, varsinkin kun kesäkurpitsan valuttelee. Vaikka lisäsin vielä limenmehua, niin koostumukesta tuli oikein täydellinen.

Mausta lopuksi oman maun mukaasi haluamallasi määrällä sokeria tai hunajaa sekä rouhauksella suolaa ja pippuria. Koristelun voi tehdä lopuksi halutessa oliiviöljyllä (itse jätin väliin), sekä rouhitulla suolalla ja mustapippurilla sekä tuoreilla yrteillä.

Tsatsikeista on monenlaisia variaatioita ja oma reseptini on yksi monista. Suosittelen kokeilemaan!
Erinomaista esimerkiksi soija-/punajuuri-/lihapyöryköiden kera.TSATSIKI KESÄKURPITSASTA

  • kesäkurpitsaa noin 300 - 400 g
  •  200 g  turkkilaista jugurttia  
  •  1 valkosipulinkynsi
  •  puolikas lime
  • 1 tl sokeria
  • mustapippuria
  • suolaa 


Raasta pestyä kesäkurpitsaa karkeaksi raasteeksi ja laita siivilään. Anna valua kulhoon, jotta ylimääräinen neste lähtee pois. Voit painella silloin tällöin lusikalla. Valuminen tapahtuu hiljalleen, itse valuttelin noin 30 minuuttia. Oikein pienistä ja kiinteistä nestettä ei välttämättä irtoa niin paljon.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Jos tykkäät valkosipulista, niin voit lisätä hieman enemmänkin sitä. Valkosipuli on olennainen osa tsatsikia, mutta toki pienemmälläkin kynnellä makua riittää.

Sekoita kulhossa yhteen paksu turkkilainen jugurtti (ei tarvitse valutella), raastettu ja valutettu kesäkurpitsaraaste. Mausta puolikkaalla limen kuoriraasteella ja mehulla, tilkalla sokeria (lisää makusi mukaan) sekä rouhaise joukkoon vielä suolaa ja mustapippuria. Joukkoon voi vielä hienontaa tuoretta minttua, ruohosipulia, basilikaa tai timjamia. Koristella voi halutessa vielä oliiviöljyllä ja/tai tuoreilla yrteillä.

Asettele tarjolle ja nauti esimerkiksi kasvis-/lihapyöryköiden ja perunoiden, salaatin tai tuoreen leivän kera.


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.Etsitkö muita reseptejä kesäkurpitsalle? Kokeile esimerkiksi alla olevia reseptejä. Resepteihin pääset kuvia klikkaamalla.https://soupzblog.blogspot.com/2020/05/kesakurpitsat-on-taytetty.html
 

https://soupzblog.blogspot.com/2020/07/kesakurpitsa-fetapiiras.html

Kommentit