Herkullinen ja täyttävä kurpitsa-linssicurry valmistuu helposti uunissa

 

Kurpitsasta ja linsseistä saa aikaan mahtavan ruokaisan aterian syksyn ja talven iltapäiviin sekä iltoihin.


Valmistin itse tätä hiljattain syksyisenä lauantaina. Valmistin kerralla vuoallisen, jolloin ruokaa riittää vähintään neljälle hengelle tai lämmitettäväksi/pakastettavaksi seuraaviin päiviin. Helppous ei varmasti haittaa, niin kerrottakoon, että tämä valmistuu helposti uunissa yhdessä vuoassa. Vain riisi valmistuu eri kattilassa tai riisinkeittimessä (toki tämän voisi syödä sellaisenaankin). Me käytetään useimmiten riisinkeitintä, senkin suhteen tämä ruoka valmistuu pilkkomisten jälkeen oikeastaan täysin itsestään. Tietysti jos käytät keittämättömiä linssejä, niin ne tulee keittää ensin kattilassa. Jos siis ruuan laittohetkellä on kiire, niin käytä purkillinen valmiiksi keitettyjä linssejä tai keittele itse ennakkoon.


Resepti on vegaaninen kun ohjeessa ruokaa täydentävä leipäjuusto korvataan esimerkiksi paistetulla kaurapalalla tai tofulla. Jos mietti protskuja, niin linssit joka tapauksessa tuovat ravintoarvoa niiden suhteen. Siispä voit jättää poiskin, mutta omasta mielestä esimerkiksi leipäjuusto tekee tämän vielä täydellisemmäksi hieman tulisessa ja lempeässä curryssa.

Kurpitsa-linssicurry

 

  • noin 500 g myskikurpitsaa
  • 1 sipuli
  • noin 300 g (keittämättömiä vihreitä linssejä (esim. ranskalaisia du puy-linssejä)
  • (1 chili)
  • 400 g kookosmaitoa (purkillinen)
  • 0,5 dl currytahnaa (esimerkiksi Panang curry)
  • 200 - 250 g leipäjuustoa tai tofua / kaurapala
  • noin 0,5 tl suolaa
  • tuoretta korianteria/persiljaa

+

 

  • jasmiiniriisiä syöjien mukaan (noin 1 - 1,5 dl keittämätöntä per annos, jolloin 1,5 dl on runsas annos ja 1 dl kohtuullisen täyttävä)

 

 

1. Huuhtele linssit. Jos käytät keittämättömiä linssejä, niin keitä linsit. Älä ylikeitä.

2. Laita uuni kuumenemaan ja ota uunivuoka esiin. Levitä pohjalle oliiviöljyä.

3. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori myös myskikurpitsa, kerää siemenet talteen (rihmaston voi heittää pois) ja leikkaa kurpitsa veitsellä noin nopan kokoisiksi paloiksi. Levitä sipulit ja kurpitsakuutiot tasaisesti voideltuun uunivuokaan. Valuta vielä hieman oliiviöljyä päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa aluksi noin 15 minuuttia, sillä välin katso kohta 4.

4. Sekoita yhteen purkillinen kookosmaitoa, suolaa ja puoli desiä voimakasta currytahnaa. Thaimaalainen Panang curry, jota saa esimerkiksi etnisistä kaupoista on loistava valinta. Kuutioi leipäjuusto tai tofu/kaurapala (paista jälkimmäiset). Pilko halutessasi chili. Jos linssien vesi on vielä valuttamatta, niin tee se. Siirry heti kohtaan 5, mutta jos haluat riisiä, niin laita se tekeytymään suunnilleen nyt. Curry pysyy kyllä lämpimänä uunissa uunin sammutettuasi. Samoin riisinkeittimen riisi pysyy lämpimänä.

5. Nyt kurpitsa ja sipuli on ollut uunissa vartin.  Kaada päälle keitetyt linssit ja halutessasi tuoretta chiliä. Jos käytät leipäjuustoa, tofua tai kaurapalaa, niin laita nekin joukkoon (leipäjuustoa ei tarvitse esivalmistella) sekä halutessasi tuoretta chiliä lisätulisuutta tuomaan.  Sekoita huolella kaiken joukkoon currytahnalla maustettu kookosmaito. Paista vielä uunissa noin vartti tai kunnes kurpitsa on sopivan pehmeä. Maistele ja mausta tarvittaessa suolalla.

6. Nauti tulisen lempeä curry sellaisenaan mutta ruokaisammin riisin kanssa. Koristele halutessasi annos tuoreella korianterilla tai persiljalla.Meillä runsaita annoksia riisin kanssa nautittavaksi tuli 4-6 kpl. Eli aika riittoisa ja ruokaisa curry pienellä vaivalla. Ja huh, on kyllä makuakin ja monipuolisuutta kerrakseen. 


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit