Umaminen vegekeitto

Nyt herkutellaan keitolla, joka ei jätä makunystyröitä pettyneiksi tai vatsaa tyhjäksi! Sopii hyvin myös vegaaniseen ruokavalioon, sillä proteiinina tässä on tofua. Halutessasi voit sen korvata toki myös omalla lempiproteiinillasi. Uskoisin quorn-kuutioiden toimivan myös aika hyvin (nehän ovat vegejä, mutta eivät vegaanisia).

 

Inspiraatio keittoon löytyi ravintolavierailulta Masussa Tampereella. Aasialaistyylisiä ruokia tarjoileva ravintola tarjosi molempien menuissa ensi alkuun lämpimän salaatin nimeltään "Umami wakame broccoli". Lämmin salaatti osoittautui mitä parhaimmaksi keitoksi. Olisin voinut syödä sitä ison kulhollisen ja päätinkin kotona tehdä vastaavaa keittoa. Loppujen lopuksi en ole kamalasti tehnyt erilaisia liemiä tai kastikkeita, joten päätin turvautua googletteluun ja sovelteluun. Ihana tarjoilija myös hieman paljasti mitä umaminen liemi piti sisällään. Tietysti en tarkalleen tiedä missä suhteessa mitäkin tehtiin, mutta soijakastiketta, inkivääriä ja valkosipulia ainakin.

Viimeistä murua myöten -blogissa oli ramen-keiton liemi, joka kuulosti just sellaiselta joka vois olla melkein Masun liemi. Ja jos ei, niin hyvältä se ainakin kuulosti ja ainesosat liemeen löytyivät jo kotoa. Soijakastiketta löytyi mushroom-versiona, joten tästä sain vielä lisää umamisuutta liemeen! Nuudelit jätin väliin ja ryöstin reseptistä vain liemen. Parsakaali ja kirsikkatomaatit sekä pähkinät Masun inspiroimana, wakame-levää tai liemeen sopivaa yrttiä ei löytynyt kotoa. Enpähän olisi ehkä tajunnut laittaa kirsikkatomaatteja ilman Masua. Tiesittekö muuten, että tomaateissakin on umamia? Kuten parsakaalissa. Tämäkin keitto olkoon siis nimetty umamiseksi vegekeitoksi. Ja liemestähän ei siis myöskään sitä umamia puutu, kiitos misotahnan ja soijakastikkeen! Kun maistat tätä keittoa, niin tiedät miltä kuuluisa umami maistuu.


Ryhdyinpä siis liemien keittelyyn. Nostelin lukuisat ainekset pöydälle ja mittailin kattilaan.

Tämä oli se työläin vaihe, kyllä vain. Loppu keitto valmistuu melkein kuin itsestään ja suunnilleen 30 minuutissa on kulhoissa valmiina syötäväksi.

 

 

Umaminen keitto

(2-4 annosta)

 

Liemi:

  •  4 valkosipulinkynttä
  •  0,5 dl soijakastiketta
  •  1,5 rkl inkivääriraastetta
  •  2 rkl misotahnaa
  •   0,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl chilikastiketta (esim. sriracha/sambal oelek)
  • 2 rkl tahinia
  • 2 rkl seesamöljyä
  • 1 litraa vettä + 2 kasvisliemikuutiota

 

Muut ainekset:

  • seesamiöljyä paistamiseen 
  • 250 g tofua
  • 1 parsakaali
  • kourallinen cashew-pähkinöitä 
  • muutama kirsikkatomaatti

 

 

 

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.

Kuori ja raasta/siivuta pieniksi siivuiksi pala inkivääriä.   

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, sekoita hyvin esimerkiksi vispilällä ja keittele keskilämmöllä. Lopuksi voit kiehauttaa kuumaksi.

Sillä välin kuivaa tofua (talouspaperilla/keittiöliinalla) ja viipaloi pienehköiksi siivuiksi. Paloittele parsakaalia. Hienonna terävällä veitsellä tai morttelissa cashewpähkinät.

Paista kuumalla pannulla seesamiöljyssä pienet tofuviipaleet molemmin puolin. Ota syrjään ja paista heti parsakaalinnuput pyöräytellen välillä, kunnes nuput ovat hieman paahtuneita. Paista myös pähkinämurut.

Puolita kirsikkatomaatit.

 


 Nostele kulhoihin kirsikkatomaattien puolikkaat sekä pannulla paahdetut tofuviipaleet, parsakaalit ja pähkinät. Nostele päälle lopuksi kiehautettu liemi. Tämä kannattaa tehdä vasta kun käydään syömään. Liemi pysyy kannen alla lämpimänä liedellä. Myös muita aineksia voi nopeasti lämmitellä vielä pannulla, mutta kuuma liemi lämmittää ja maustaa kuitenkin lopulta nämäkin ainekset. Siispä tofua ei tarvitse niin maustella tässä ruokalajissa.  


Herkullinen ja täyttävä ruokalaji erityisesti talven päiviin. Ja tosiaan, valmistuu noin 30 minuutissa!  Jos lientä jää yli, niin sen voi myös pakastaa!

Ensi kerralla ehkä sitten myös japaninmajoneesia ja wakame-merilevää, sillä tarkoituksena on vierailla Aasia-kaupassa.  Jos kiinnostaa Masun vierailu herkullisine kuvineen, niin löydät Soupzin Instagram-tililtä. Se on tällä hetkellä tuoreimpia julkaisuja. 



P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit