Bibimbap on helppo ja herkullinen korealainen kulhoruoka

Bibimbap on simppeli korealainen kulhoruoka, jonka kruunaa tulisenmakea gochujang-kastike. Gochujang-kastike on yksinkertainen valmistaa. Ainoastaan gochujang-tahnaa ei löydä ihan joka kaupasta, mutta oma autenttinen korealainen tahna löytyi Citymarketista. Tämän linkin takaa voi tarkastella minkä näköisen purkin me ostimme. Muutoin sitä voi etsiä vaikka aasialaisista marketeista.

Bibimbap on muuten oikeastaan monelle suomalaiselle tutummalta kuulostava sushibowl tai riisikulho. Kulhon pohjalle laitetaan valmistettu riisi ja ympärille sommitellaan vihanneksia, haluamanlaistaan (vege)proteiinia ja paistettu muna. Paistettu muna on myös tosiaan gochujang-kastikkeen kanssa olennainen elementti bibimbapissa. Sen voi kuitenkin hyvin jättää myös pois esimerkiksi vegaanina. 

Olen itse tehnyt tätä ruokaa pariin otteeseen varioiduilla täytteillä, sillä gochujang-tahnan ja hieman jotain vihanneksia ym. omaavana tämä on helppo tehdä koska vaan!

Ohjeet alla. 


 

BIBIMBAP

 

PÄÄELEMENTIT ruokaisaan kulhoon

 

  • 1 - 1, 5 dl (keittämätöntä) riisiä annosta kohden 
          ohjeen mukaan keitettynä, suosittelen itse sushiriisiä/puuroriisiä
  • 1 muna/annos paistettuna (viimeisenä valmistettu)
  •  gochujang-kastike (ohje alla)

 

Ehdotuksia muille elementeille (tee oma mix valitsemastasi raaka-aineista)

  • höyrytetyt tai seesamiöljyssä pannulla paistetut parsakaalin nuput (ei vaadi esikeittämistä!)
  • paistetut quorn-kuutiot (currylla maustetut)
  • suikaloitu porkkana
  • paahdetut cashewpähkinät
  • tofukuutiot
  • lohi 
  • kevätsipuli
  • suippopaprika
  • tuore korianteri tai ruohosipuli
  • seesamiöljyssä ja sokerissa pikamarinoidut kurkkuviipaleet
  • soijapavut

 

Valmistele täytteet ennakkoon vaikka riisin valmistumista odottaessa, lämpimät lopuksi. 

 

Sommittele kulhoon riisin päälle haluamallasi tavalla. Jos käytät paistettua munaa, niin lisää se keskelle muiden elementtien alle tai päälle.

 


 

 

GOCHUJANG-KASTIKE

1-2 annosta varten (tai hieman useammalle annokselle)

 

Tällä määrällä kastiketta tulee mielestäni nippanappa kahdelle isolle annokselle, jos on kastikkeen perään. Suosittelisin tekemään kastiketta tuplasti tai triplasti, jos tykkää, että kastiketta on paljon ja haluaa hieman enemmän poltetta...tai jos syöjiä on enemmän.  Alla kuitenkin määrä vaikka ensikokeiluihin. 


Muista, että kastike myös säilyy jonkin aikaa kylmässäkin myöhempiä käyttöjä varten.


  • 2 rkl gochujang-tahnaa
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria 


Tämä ei vaadi sen kummempia kikkailuja: Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi esimerkiksi haarukalla. Olen itse tehnyt kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon. Maista varovasti.


Ripottele lusikalla kastiketta valmiin annoksen päälle sinne tänne tai haluamasi elementtien päälle. Jos maistat ensimmäistä kertaa, niin lisää ensin vain vähän kerrallaan. Muiden elementtien kanssa nautittuna kastike ei tietysti ole niin tuju kuin sellaisenaan isolla lusikalla maistettuna. Anna siis mahdollisuus tälle kastikkeelle jos tykkäät hiemankin potkusta! 


Instagramissa @soupzblogi

Kommentit