Larb gai (herkullinen vegaaninen versio)

Larb gai on Thaimaassa tai Laosissa suosittu ruoka. Tässä versiossa kana korvataan vegeproteiinilla. Runsas maustaminen takaa sen, että makua löytyy varmasti, käytti sitten mitä tahansa proteiinia. 

OHO: Ruokalajin erikoisuus on raaka riisi, joka paahdetaan kuivalla pannulla ja jauhetaan sitten. Suomalaiselle tämä kuulostaa erikoiselta ja sopivan mielenkiintoiselta sekä samalla helpolta tavalta kokeilla jotain uutta.

 


Inspiroiduin tuoreesta K-ruoka -lehden reseptistä, mutta korvasin myös esimerkiksi kalakastikkeen soijakastikkeella. Kaapista löytyi mushroom-soijakastiketta, joka entisestään syvensi soijan umamisuutta ja on varmasti erittäin hyvä vaihtoehto kalakastikkeelle. Jätin reseptistä myös sitruunaruohon pois. Sitruunaruohoa ei välttämättä saa joka kaupasta, näin resepti taipuu helpommin tehtäväksi pääosin jo mahdollisesti kaapeista löytyvillä aineksilla (riisi, soijarouhe, soijakastike, sokeri, chili...)

Salaatiksi valikoitui ihanan rapeat kerällä olevat Cosmopolitan -salaatinlehdet, yhdessä kerässä useampi lehti. Kerästä otettuna salaatti säilyy varmasti myös paremmin. Suosittelen joka tapauksessa rapeaa salaatinlehteä, joka kaartuu kuoreksi. 

Tacon voi syödä täyte lämpimänä tai kylmänä. Eli täytteen voi paistella vähän ennakkoon ja syödä vaikka päivän mittaan. Ohjeen määrällä tulee noin 4-6 salaattitacoa. Täällä syötiin kahteen pekkaan kunnon ateriana kaikki kerralla. Yksi toimii ehkä lähinnä alkupalana tai pikkunälkään/jonkin muun ohella.

 

Vinkki: Annostele täyte vasta ennen syömistä, jolloin täyte ei nahista salaattia!

LARB GAI ELI SALAATTITACOT

4 - 6 kpl 

 

  • rapeaa salaattia (esim. Cosmopolitan) 

 

TÄYTE:

  •  2 dl soijarouhetta + öljyä paistamiseen + vettä
  • 1 lime (kuori ja mehu)
  • 2 salottisipulia
  • 2 kevätsipulia
  • tuore chili
  • 1 rkl ruokosokeria (käytä tavallista sokeria, jos ruokosokeria ei löydy)
  • 3 rkl soijakastiketta (mikä vain käy, mutta itse käytin mushroom-soijakastiketta)
  • (tuoretta korianteria / minttua)
 
 
  • 1 - 2 rkl jasmiiniriisiä (paahdettuna ja jauhettuna)

 


Tee näin:

 

Paahda raakaa jasmiiniriisiä kuumalla kuivalla pannulla kunnes riisi saa väriä. Jauha sitten morttelissa tai blenderissä. K-ruokareseptin 2 rkl oli mielestäni aika paljon, mutta toisaalta me emme lisänneet tacoihin suuria määriä. Jauhettu riisi varmasti kyllä säilyy myös myöhempää käyttöä varten.

Viipaloi salottisipulit ja kevätsipuli varsineen ohuiksi viipaleiksi. Hienonna chilit.

Kääntele soijarouhetta pannulla ensin öljyssä. Lisää sitten vähitellen vettä sen verran kunnes soijarouhe on pehmennyt, mutta yhä napakkaa (voit maistella välillä, mutta noin kaksinkertainen määrä vettä suhteessa soijarouheeseen on aika hyvä nyrkkisääntö)

Lisää sitten salottisipuliviipaleet, kevätsipulia, soijakastike, sokeri ja chili. Lisää lopuksi pestyn limen kuori sekä mehu. Jos haluat vähemmän kirpeää, niin lisää vain puolikkaan limen mehu. 

Lopputuloksena pitäisi olla ihanan makeansuolainen, umaminen sekä hieman kirpeä ja aavistuksen tulinen täyte rapealle salaatinkuorelle. Lopuksi taco kruunataan muutamalla lusikallisella paahdettua ja jauhettua jasmiiniriisiä. Voit lisätä myös päälle tai tacoseoksen joukkoon tuoretta yrttiä kuten korianteria tai minttua (tai vaikka molempia).

 

Oletko sinä maistanut larb gaita tai maistamassa kenties tämän reseptin myötä?  


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit