Paahdettu punajuurisalaatti kotimaisella halloumilla

Paahdettu punajuuri on suurta herkkua ja sen valmistaminen on helppoa. Joskin se ottaa passiivisella tavalla aikansa (odotus), mutta se on sen väärti. Varsinkin käsille se on armollinen kun punajuuret laitetaan kokonaisina kuorineen ensin uuniin suolapedille ja vasta paahtamisen jälkeen revitään kuoret ja lohkotaan paloiksi. Omat punajuuret oli omalta kasvimaalta, joten voi olla, että punajuuret maistui tavallista paremmilta, mutta joka tapauksessa nämä kokonaiset punajuuret ovat ihan oma maailmansa verrattuna etikkapunajuuriin.


Makeahkon punajuuren kanssa maistuu jokin suolainen. Hankin ennestään kokeiluun uutuusjuuston, joka on kotimainen vastine halloumi-juustolle. Päätin kokeilla sitä punajuurien kera, enkä osannut arvata kuinka tämä kotimainen "halloumi" käyttäytyisi aivan kuin kyproslainen halloumi ja maistuisikin juuri siltä. Todella ilahduttava uutuustuote.


Jos tämä uutuus ei satu kauppareissulla vastaan, niin tietysti voit käyttää aivan tavallista halloumia. Tai jos halloumi ei kiinnosta, niin feta toimii aina punajuuren kanssa! Feta tai halloumi tuovat molemmat ihanaa suolaisuutta makeamman punajuuren kumppaniksi. Vegaaninen valinta on hyvin maustettu tofu tai kaurapala.

Sitruunavinaigette on tietysti myös vapaaehtoinen valinta, mutta se tuo salaattiin raikkautta ja hapokkuutta. 


Joten alla resepti herkulliseen lounaaseen tai illallistarjottavaksi. Toimisi myös alkupalana kahdelle tai useammalle.

 

 

Kaksi salaattia / yksi ISO salaatti 

paahdetuilla punajuurilla, kotimaisella halloumilla ja sitruunavinaigretella

 

Ainekset:

 

  • 4 pientä/normaalikokoista punajuurta 
  • mylly- tai merisuolaa 
  • 150 g paketti kotimaista Halla-juustoa TAI halloumijuustoa
  • muutama salaatinlehti 
  • (mangoldin lehtiä) 
  • cashewpähkinöitä
  • sitruunavinaigrette *
  • (tuoretta yrttiä kuten persiljaa, timjamia tai basilikaa)

* SITRUUNAVINAIGRETTE:

  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • sitruunan kuorta
  • 0,5 tl tl dijon-sinappia
  • 1/4 dl oliiviöljyä
  • 1 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria

Näillä määrillä vinaigrettea tulee ohjeen salaateille, mutta halutessasi voit tuplata tai triplata määrät. Herkullinen kastike säilyy jonkin aikaa jääkaapissa.

 

1. Valmista punajuuret uunikuntoon. Eli laita uuni päälle 200 asteeseen. Pese tarvittaessa punajuuret ja leikkaa kantaa. Aseta leivinpaperille suolapedille kokonaiset kuorimattomat punajuuret niin, että leikatut puolet punajuurista on kosketuksissa suolaan. Töki haarukalla reikiä punajuuriin. Paahda reilu tunti. Punajuuri on kypsä kun haarukka uppoaa helposti.

2. Valmista punajuurien paahtuessa sitruunavinaigrette. Yksinkertaisesti mittaa kaikki ainekset pieneen kulhoon ja sekoita hyvin yhteen tai mittaa kannelliseen rasiaan ja ravistele. 

3. Asettele lautasten pohjalle salaatinledet ja valuta päälle vinaigrette.

4. Murskaa cashepähkinöitä veitsellä tai morttelissa ja asettele niitä salaatinlehtien päälle.

5. Kun punajuuret ovat kypsät, ota hetkeksi jäähtymään ja kuori käsin, sekä lohko veitsellä sopivankokoisiksi paloiksi.

6. Leikkaa Halla-juusto tai halloumi-juusto ohuiksi viipaleiksi ja paahda kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kunnes viipaleissa on väriä. Asettele punajuurilohkot ja halloumiviipaleet salaatin "kruunuksi", laita joukkoon halutessa myös tuoretta yrttiä. Nauti heti!


Jos punajuuri innostaa, niin suosittelen lämpimästi toista reseptiäni, jota on tapana tehdä joka vuosi.

Klikkaa alla olevaa kuvaa päästäksesi reseptiin.





P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit