laventelipikkuleivät
Huumaavan tuoksuinen laventeli on monille tuttu Välimeren rantojen pikkukaupungeista. Moni meistä ei ole välttämättä ajatellut, että sitä voi hyödyntää niin ruuanlaitossa kuin leivonnassa. Niin, minäkin käytin ensimmäistä kertaa vasta kuluvalla viikolla.

Laventelia ei välttämättä löydä päivittäistavarakaupoista, edes isommista marketeista, mutta sitä voi löytyä irtona esimerkiksi Punnitse ja säästästä ja myös Ruohonjuuri myy pussissa. Minä ostin kokeeksi muutaman ruokalusikallisen laventelia ensimmäiseksi mainitusta ja myyjällä oli vaikeuksia hinnoitella tuote keveän painon takia. Lopulta hinnaksi tuli vaivaiset 20 senttiä, eli hinta ei pääse lähellekään sahramin tasoa. Siispä rohkeasti kokeilemaan tätä edullista ja vienotuoksuista maustetta! Tuntui hämmentävältä kieltämättä käyttää kokkailussa, sillä tuoksusta tuli mieleen niin vahvasti tuoksupussi. Jos kaikelle laventelille ei löydäkään käyttöä, siitä voi tehdä vaikka vaatehuoneeseen tuoksupusseja. Mutta nyt puhutaan laventelista keittiössä ja minä tein pikkuleipiä, jotka osoittautuivat herkullisiksi. Nämä ovat myös helppotekoisia ja onnistuu varmasti myös jos ei ole ns. Leipuri Hiiva. Ainoa haastavin vaihe on enemmänkin alkuvaiheessa tomusokerista ja vehnäjauhosta pöllyävä taikina.

Ohjeesta tulee noin 40 pikkuleipää, kaksi pellillistä. Se ei ole mitenkään valtava määrä, sillä nämä katoavat helposti yhteenkin suuhun. Toki voit halutessasi puolittaakin taikinan, mutta samalla vaivalla voisi tehdä tämän määrän. Yhtä pellillistä paistetaan vain noin 10 minuuttia.

Resepti:

200 g voita
sitruuna (kuori ja mehu)
2 rkl laventelia 
4 rkl maitoa
3 dl tomusokeria
8 dl vehnäjauhoja


Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön.
Raasta sitruunan kuori.
Vatkaa pehmennyt voi kuohkeammaksi kera maidon, laventelin ja sitruunankuoren ja mehun, ja tomusokerin (pöllyämisvaara!), voit myös vain käännellä käsivoiminkin. Lisää joukkoon vähitellen vehnäjauhot. Muotoile pehmeäksi ja sileäksi taikinaksi.
Tee kaksi pitkulaista tankoa ja kelmuta. Anna olla jääkaapissa vähintään puolituntia. Voit antaa olla myös vaikka seuraavaan päivään.
Laita uuni lämpeämään 190 asteeseen.
Leikkaa terävällä veitsellä tangoista noin sentin kokoisia paloja ja asettele pienen välimatkan päähän toisistaan. Noin 20 yhdelle pellille.
Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Tarkkaile, etteivät pala. Pikkuleivät ovat hieman pehmeitä juuri uunista otettuina, mutta kovettuvat kyllä pian pellillä maatessaan.

Sitten herkuttelemaan. Nämä laventelipikkuleivät ovat erinomaisia kevään juhliin. Esimerkiksi äitienpäiväksi, lakkiaisiin... 

Kommentit