Rullati rullaa kesärullaa


Oletko koskaan valmistanut kesärullia?

Minä valmistin tässä eräänä viikonloppuna kahteen otteeseen ja sitä ennen kokeiluja oli ollut vain kerran. Voin siis todeta, että mestari en ole vielä siihen mitä tulee rullien käärimiseen ja estetiikkaan. Harjoittelu kuitenkin tekee mestarin ja toisella kerralla viikonlopun aikana onnistui jo paljon paremmin.

Mitä tulee kesärullien estetiikkaan, olen sitä mieltä, että se on yksi oleellisimpia asioita tämän ruokalajin valmistamisessa. Motivaation tekemiseen voi löytää, jos haluaa tarjota näyttävän ja maistuvan ruokalajin. Kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista on myös rullien kasassapysyminen eli tarkoituksena on tehdä jämäkät patukat, jotka ovat myös visuaaliset. Tuoreutta ei voi myöskään ylikorostaa.

Kesärullien valmistamiseen pätee siis kolme periaatetta: 

1) Visuaalisuus

2) Näppäryys

3) Tuoreusohutta riisinuudelia/vermisseliä

retiisiä

porkkanaa

tofua

varsiselleriä

korianteria

kurkua

tuoretta chiliä 

seesaminsiemeniä 

suippopaprikaa 


Rullien täytteeksi voi laittaa melkein mitä tahansa, mutta pysyttelisin kuitenkin kasvislinjalla. Eläinkunnan tuotteista ainoana sopivana näkisin katkaravut, jos pitää katkaravuista. Rullista ei tietysti tarvitse tehdä identtisiä, eli variaatiomahdollisuuksia riittää. Illanvieton ohjelmaan voisikin kuulua vaikka omien rullien täyttäminen (vrt. tortilloiden valmistus). 

Suosittelen tekemään vihanneksista pieniä ja ohuita. Varsisellerit kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi ja porkkanat voi höylätä ensin juustohöylällä tai kuorimaveitsellä ohuiksi. Vaihtoehtoisesti ne voi myös vaikka raastaa. Tofun voi paistaa tai käyttää sellaisenaan, marinoimattomana tai marinoituna. Kaikkia täytteitä voi varata suunnilleen 2 kpl kutakin noin 10 rullaa kohden. Sopiva vermisselin määrä on noin 100 - 125  grammaa (10 rullaa kohden).

Riisipaperiarkki kastellaan noin 15 sekunnin ajan lämpimässä vedessä. Jokin laakeahko astia käy tähän hyvin esim. lasagnevuoka, kunhan arkin saa kasteltua. Sitten ylimääräisen veden annetaan valua ja täytetään. Mitään tarkkaa määrää ei ole antaa, vaan ihan silmämääräisesti täytteitä per rulla. Ei kuitenkaan reunoille! Sitten rullaamaan leveää puolta alhaalta ylös. Ensin yhden kerran, jonka jälkeen taitetaan molemmat sivut keskelle. Vasta tämän jälkeen rullataan rullaksi ja mahdollisimman napakasti, mutta hellästi. 

Kesärullat nautitaan mieluiten mahdollisimman pian ja jonkin hyvän kastikkeen kera. Voisin sanoa, että 3-5 rullaa täyttää hyvin yhden nälkäisen syöjän. Jos valmiit rullat jo riittäisi, mutta täytteitä riittäisi, niin niistä voi valmistaa hyvin kylmän salaatin vaikka seuraavaksi päiväksi. Rullia ei kuitenkaan kannata valmistaa juuri jemmaan,  mutta jos näin tekee, niin kannattaa astia kelmuttaa.

Tyydyin tällä kertaa valmiskastikkeeseen ja olinkin valintaan todella tyytyväinen. Kaupasta nimittäin valkoitui melko satunnaisesti kastikkeeksi ennestään tuntematon maapähkinä-kookoskastike. Sen koostumuksesta ja mausta ei ollut mitään käsitystä ja se yllättikin parhaalla mahdollisella tavalla. Kastike oli enemmän paksua kuin litkua ja makukin hurjan hyvä. Eli jos mietitte hyvää kastiketta tähän tai vaikka vain kasvisten dippailuun, niin suosittelen deSIAMin maapähkinä-kookoskastiketta, joka on kasvispohjainen ja gluteeniton, valitettavasti ei kuitenkaan vegaaninen. Oma löytyi eksoottisten kastikkeiden ja mausteiden joukosta.


Suosittelen rullailemaan ja rouskuttelemaan! :)


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit

  1. Nam! Nuo on hyviä, mutta en ole vielä itse tehnyt. Pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Näitä kesärullia olen miettinyt, että haluaisin tänä kesänä kyllä kokeilla!:) Sushia on jo tehtykin ;) Kiitos inspiroinnista!
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)