Boltsit maukkaassa tomaattikastikkeessa

Botsit, boltsit... 

Viime viikolla kävin hakemassa suoraan Leivon leipomon myymälästä heidän kehittämiään pyöryköitä. Vegaanisia kasvispyöryköitä, joiden piti alun perin olla pieniä sämpylöitä. Se vaan jää arvailujen varaan olisivatko saaneet yhtä suurta suosiota mitä nämä ruoanlaitossa monikäyttöiset pallukat ovat. Niitä voi napsia välipalana suoraan rasiasta (testasin), viipaloida lämpimän leivän päälle (testasin) ja niitä voi ylipäätänsä käyttää samaan tapaan kuin lihapullia tai muita pyöryköitä.

Vasta eilen pääsin tekemään niistä ruokaa. Käytin sekä originaleja että chili-tomaattisia yhteensä rasiallisen verran (250 g) chili-tomaattien ollessa pääosassa (originalit päätyivät enimmäkseen suoraan rasiasta suuhun). Oma suosikkini lienee chili-tomaatti, se ei ole sellaisenaan edes kovin tulinen, mutta maukkaampi kuitenkin varsinkin kylmänä.

Tähän kastikkeeseen uskalsin siis lisätä tuorettakin chiliä. Oikeastaan tein tomaattikastikkeen pitkälti pizzakastikkeen mukaisesti, mutta pienillä variaatioilla. Punaviiniä en juuri lisäile kastikkeeseen yleensä, mutta sitä sattui olemaan käsillä. Ja hyväähän se kastikkeelle teki. Mikäli et halua käyttää punaviiniä, voit käyttää yhtä hyvin vähän enemmän vettä ja lisätä vaikka tilkan balsamicoa terävöittämään makua. Tomaattimurskaan lisään aina itse sokeria! Kokeile vaikka itse ja huomaat eron sokerittomaan. Tomaattikastikkeen kuuluu mielestäni vain olla tasapainossa suolaisuudeltaan ja makeudeltaan.

Alla resepti, jolla valmistuu 3 - 4 annosta. Ei olisi myöskään hullumpaa syödä tätä sellaisenaan muhennoksen tyyliin. Kastike säilyy myös hyvin seuraavaankin päivään.


Boltseja maukkaassa tomaattikastikkeessa

rasiallinen Boltsi-pyöryköitä (250 g)
400 g hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti)
1 dl punaviiniä
1 - 2 dl vettä
1 - 2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
pieni tuore chili
2 - 3 rkl sokeria
(muutama kirsikkatomaatti)
tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria

lisäksi pastaa esimerkiksi spaghettia (n. 100 g/henkilö)

koristeeksi: parmesaania lastuina, tuoretta basilikaa

Jätä vain parmesaani pois, niin ruoka on vegaaninen. :) 

Ota Boltsit jääkaapista huoneenlämpöön. Pilko sipulit ja valkosipulit.
Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pannulla, älä ruskista.
Lisää tomaattimurska purkeista, saat loputkin purkeista huuhtomalla vedellä. Lisää nyt myös vettä
ja punaviini. Lisää joukkoon myös tuoretta chiliä, sokeria, suolaa ja halutessasi mustapippuria.

Tuoreet kirsikkatomaatit ovat myös hauska lisä kastikkeeseen. Puolita kirsikkatomaatit tai laita kokonaisina ja lyttää varovasti lastalla. Lisää myös Boltsit kastikkeeseen.

Anna kastikkeen hautua keskilämmöllä. Lisää nestettä makusi mukaan. Aivan lopuksi tarjoilun häämöttäessä ja pastan ollessa valmista laita vielä liesi täysille.

Kiehauta kastikkeen tekeytyessä kattilassa runsas määrä vettä. Lisää sitten roimasti suolaa ja lisää pasta, keitä al denteksi.


Vinkki spaghetille: katkaise käsin puoliksi tai nauhamaisen tuorepastan ollessa kyseessä leikkaa saksilla puoliksi. Itse oivalsin tämän niksin vasta joitakin kuukausia sitten ja se mullisti maailmani. Spahgetti/tagliatelle on yhä silloin sopivan pitkää, mutta helpommin haarukoitavaa.


Kokoa pasta ja kastike annoksiksi. Lisää pinnalle halutessasi vielä parmesaanilastuja ja tuoretta basilikaa.


Vinkki parmesaanille: Raasta lastut juustohöylällä veitsen sijaan. Paljon helpompaa. Lastut voi tämänkin jälkeen halutessaan murentaa käsin pienemmiksi. 

P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit

  1. Onkohan sokerimäärä reseptissä oikea? Sittä tuli oudon makea kuim jälkiruoka. 1-2 teelusikallista olisi mielestäni sopivampi. Muuten tosi maukas.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)