Espanjalainen perunamunakas - Tortilla de Patatas

Espanjalainen perunamunakas eli tortilla de patatas eli perunatortilla on nimensä mukaisesti Espanjasta peräisin oleva perunaherkku.

Sen perusraaka-aineet ovat hyvin yksinkertaiset. Sun pitää kaupassa muistaa: perunat, kananmunat ja sipuli tai pari.

Alla resepti. Ja huom. tämä on hyvin konstailematon sellainen, sillä kerron lopussa miten munakkaan kääntelyn voi kiertää. Tosi hyvä vinkki myös kokeneimmillekin paksujen munakkaiden kääntäjille!

Toin omaa pientä twistiä muilla raaka-aineilla, mutta peruslähtökohdat ovat aika autenttiset. Omalla pannullani ohjeen olisi voinut kyllä kaksinkertaistaakin, sillä autenttiset perunamunakkaat voivat olla aika korkeita. Tällöin munakasta jäisi myös hyvin seuraavallekin päivälle. Pidin kuitenkin tästä ohuemmasta versiosta paljon ja perunan sekä muiden vihannesten suhde kananmuniin on oikein sopiva, ei liian kiinteä. Tuplatessa siis varmasti tuplaisin kaiken, myös munien määrän. Tusina munia kyllä kuulostaa isolta määrältä
Espanjalainen perunamunakas (1 pannullinen)

5-6 suomalaista perunaa
1-2 sipulia
6 vapaata kananmunaa
1 suippopaprika
2 pientä chiliä 
1 tl sokeria
1 tl suolaa
oliiviöljyä paistamiseen


Hienonna sipulit. Kuori ja pilko perunat pieniksi kuutioiksi.

Kuullota sipulit oliiviöljyssä pannulla ja lisää tovin kuluttua perunakuutiot. Kääntele aina välillä kunnes perunat ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä (ethän kuitenkaan käristä ihan tummiksi). Kaiken kaikkiaan tähän menee aikaa noin 10 - 15 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuutioi välissä suippopaprika makeutta ja väripilkkuja tuova suippopaprika sekä pilko kaksi pienenpientä chiliä tai puolikas isommasta.

Riko odotellessasi munat kulhoon ja vatkaa haarukalla lisäten joukkoon sokeria ja suolaa.
Usko pois, sokeri tuo kyllä todella hyvää makua tähän. Tätä ei välttämättä ole autenttisimmissa resepteissä, mutta yhdessä reseptissä törmäsin tähän ja olen siitä iloinen. Tulen varmasti jatkossakin lisäämään hyppysellisen sokeria. Mausteita voisi lisätä tietysti vaikka kuinka, mutta minä menen yksinkertaisella linjalla, tuohan chilit jo oman makunsa! Kaksi hyvin pientä chiliä oli juuri sopiva määrä, sillä poltetta ei ollut liikaa, vain sopivasti.

Kun perunat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä, lisää joukkoon kuutioidut paprikat ja chilit. Kaada rikotut munat mausteineen päälle ja anna hyytyä noin 10 minuuttia.

Nyt ei tehdä monimutkaista kääntötemppua vaan paistonkestävä pannu laitetaan uunin keskitasolle hyytymään ja näin saadaan myös pinta kypsäksi. Jotta pinta saisi hieman rusketusta ja nopeammin, voi uuniin laittaa lopuksi grillivastusta ja nostaa hieman lämpöä. Nosta munakas varovasti pois patakintaalla kun näyttää sopivalta. Aikaa uunissa menee yhteensä noin 10 - 15 minuuttia.

Anna hetki vetäytyä ja nauti! Munakkaasta riittää sellaisenaan ilman lisukkeita kahdelle tai kolmelle tai yhdelle sudennälkäiselle, mutta tapaksina/alkupaloina useammallekin. Munakkaan lisänä toimisi hyvin myös salaatti.

Espanjassa munakkaat voidaan myös kumota isolle lautaselle tarjolle. Tämä voisi jo onnistua munakkaan hyydyttyä kokonaan. Jätän kuitenkin homman väliin ja leikkaan paistinlastalla lautaselle sopivan palasen ja höystän vielä tuoreella korianterilla, joka sopii päälle erinomaisesti. Munakas maistuu hyvältä niin vasta uunista tulleena mutta myös kylmänä. Espanjassa näitä voidaan tarjota myös pieninä tapaksina!

Osallistun tällä reseptillä myös Satu Koiviston perunahaasteeseen! Oikein mielenkiintoinen ja tärkeä aihe. Kun käytät suomalaisia perunoita ja ehkä jopa ihan lähiperunoita (omat perunat olivatlkäneeltä) tuet hyvän raaka-aineemme viljelyä. Peruna on niin hyvä ja maukas ympäri vuoden. Lisäksi se on edullinen ja monikäyttöinen. Hannan sopan Hanna käytti haasteen tiimoilta perunaa risottoon ja mietin heti, että miksipäs ei! Kun risottoon voi laittaa myös esimerkiksi kurpitsaa, niin miksei perunaa. On ihan hyvä pitää edes yksi perunapäivä viikossa, oisko siinä tavoitetta tulevalle vuodelle? :)P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.  

Kommentit

  1. Kiitos kovasti!. Sokeri on todella hyvä aine lisäämään + kerma.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)