Ohukaiset blinien tyyliin

Blinit ovat sesongissa, mutta villit huhut ovat kantautuneet:  
 
Venäjällä blinit ovat vain ohuita lättyjä!  
 
Siis vähän kuin meidän tavalliset lätyt. 

 

Asia vaatii vielä perehtymistä, mutta en halua kyseenalaistaa tätä tietoiskua jonka venäläisjuuria omaava bloggaaja Nata Salmela jakoi hiljattain sosiaalisessa mediassa. En suinkaan aio myöskään hylätä tämän myötä paksuja blinejä ja heitä blinipannua kaatopaikalle. Rakastan niitä paksuja blinejä, päältä ihanteellisesti kullanruskeita ja rapeita. Niiden valmistaminenkin kaikessa odottelussaan ei ole mikään ylitsepääsemätön homma. Ja sitten päälle minimalistisesti smetanaa, suolakurkkua ja punasipulia. Yksinkertainen kaunista.


En itse laittaisi jauhelihaa (jos söisin) tai vegejauhelihaakaan paksun blinin päälle tästä syystä, mutta nähdessäni Harri Syrjäsen minivideon hänen kokatessaan jauhelihablinejä "koko perheen makuun" ja muistaessani Nata Salmelan blini-tietoiskun myös siitä, että venäläisten blinit on tyyliin jauhelihalättyjä, päätin että paistellaan osin tattarijauhoihin valmistettuja lättyjä ja täytetään viileillä täytteillä. Tuttuja blinimakuja meille suomalaisille kuten suolakurkkua ja punasipulia.

Smetanan sijaan käytin jääkaapista löytynyttä ranskankermaa, jota maustoin sesongin veriappelsiinilla. Kylmäsavulohi ja tilli sopisivat hyvin, mutta paistelin soijarouhetta kun jauhelihasta sekä Harri että Nata puhuivat ja soijarouhehan on oikein tehtynä huippulisäke (puhumattakaan siitä etten syö punaista lihaa). Nykyään soijarouhe on meille kuumaa valuuttaa - sitä voi paistella tarpeen mukaan, pussi on riittoisa ja säilyy kaapissa todella kauan. Maustamisessakin voi varioida. Ja tämä osoitti, että se käy hyvin myös suolakurkunkin pariksi, niin oudolta kun voi kuulostaa.


Jos kaipaat helppoja ja nopeita lättyjä ja hieman blinifiilistä (mutta et jaksa paistella) blinejä, niin kokeile hieman arkisempia ohukaisia. Nämä voi syödä hyvin sekä täysin viileinä tai niin, että ohukainen lämmin ja täytteet kylmiä tai osin lämpimiä.

Ranskankerma muuten todellakin nostaa uudelle tasolle jos tätä syö esimerkiksi lounaaksi tai iltapäiväkahvien merkeissä! 


Sitten reseptiin, inspiraationa siis sekä Salmelan Nata että Syrjäsen Harri.Noin 8 keskisuurta ohukaista ohukaispannulla 

Tämän ohjeen laadin soveltaen. Voit käyttää siihen mitä tahansa maitoa (itse käytin iKaffea eli kauramaitoa). Voit myös korvata kuplaveden kokonaan maidolla. Kuplavedellä tarkoitan SodaStream-vettä, mutta se voi olla kivennäisvettäkin. Vohvelitaikinoissa tätä vettä käytetään kuohkeutta ja rapsakkuutta tuomaan, joten ajattelin sen sopivan hyvin myös ohukaisiin.

 

Taikinan jauhoissakin voi varioida makunsa mukaan. Tämän olisi voinut tehdä kokonaan tattarijauhoihinkin, mutta halusin käyttää vanhoja tuttuja vehnäjauhoja osin. Gluteenittomaan leivontaan toki kannattaa käyttää vain niitä (en tosin mene vannomaan miten taikina käyttäytyy).

 

Sain hiljattain tuotetestiin psylliumia, joka on siis käytännössä terveellinen lisäkuituvalmiste.  Heitin sitäkin taikinan joukkoon, mutta tämän voi todellakin jättää myös pois. Ymmärrän, että ei löydy joka kodin perusraaka-aineisiin (ei nimittäin kuulunut meilläkään ennen).

 


7 dl (kasvis)maitoa

1 dl kuplavettä

2 munaa

1,5 dl tattarijauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

(1 tl psylliumia)

0,5 tl suolaa 

 

Sekoita ainekset vispilällä voimakkaasti. 

Anna vetäytyä lämpimässä vähintään 30 minuuttia (esimerkiksi mikro on vedoton paikka). 

Paista kuumalla pannulla molemmin puolin hetken aikaa. Paistamiseen käy nokare voita tai kasviöljyä. 

 

Vinkki: Jos paistat ensin kaikki lätyt, niin saat pidettyä lämmön laittamalla lätyt kahden samanlaisen reunallisen lautasen väliin. 

 

..............


Täytteet

1,5 - 2 dl (kuivaa) soijarouhetta (+ oliiviöljyä, suolaa ja halutessasi ripaus juustokuminaa)

1 pieni punasipuli

1 suolakurkku

1 purkki ranskankermaa (+ puolikkaan sitruunan tai veriappelsiinin mehua)

timjamia

 

TAI

 

esim. smetanaa. jauhelihaa, kylmäsavulohta, tilliä, persiljaa, sienisalaattia, sieniä, kurkkua (oman maun mukaan)


Valmistele täytteet etukäteen astioihin, jolloin pääset suoraan nauttimaan herkuista kun ohukaiset on paistettu. Tai vaikka söisit myöhemmin, niin voit pilkkoa täytteet rasioihin ja nostaa esille kun sen aika on. Tämä ruokalaji ei kärsi kylmyydestä ja kestää myös mikrolämmityksen (toisin kuin paksu blini, joka tulee nauttia v ä l i t t ö m ä s t i paistamisen jälkeen).


Soijarouhetta pyöritellään ensin kuumalla pannulla öljyssä ja lisätään vähitellen vettä sekä suolaa ja mausteita oman maun mukaan. Kun soijarouhe on napakka mutta pehmeä, se on valmis tarjoiltavaksi.


Pilko muut ainekset omiin kippoihinsa.

Sekoita ranskankermaan tai smetanaan puolikkaan sitruunan tai veriappelsiinin mehu. Voit jättää tämän myös hyvin tekemättä tai vaikka puristaa mehua suoraan lopuksi päälle.

Sitten vain herkuttelemaan (tai myöhemmin, jos et heti ehdi) :)

 


P.S Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit