Parhaat sämpylät (helposti ja rapealla kuorella)

Rapeakuoriset sämpylät helpolla ohjeella, kyllä vain. 


Tässä on ohje uusiin luottosämpylöihini. Näitä ei vaivailla sen koommin ja paistohetkelläkään ei vaadi juuri aikaa kun taikina nostetaan vain jääkaapista, pyöritellään pariksi pötköksi käännellen hieman saumoja. Sitten leikataan veitsellä samankokoisiksi paloiksi. Sanoinko jo; ei vaivausta!

Alla resepti parhaisiin kotisämpylöihin! Sämpylöihin, jotka voittavat mennen tullen monet kauppojen tai leipomojen pussitetut sämpylät. Rapea kuori, sitähän me kaikki halutaan? Ehkä eväsleiviksi sitten pehmeämmätkin ovat ihan okei! Me kyllä otettiin näitä eilen mukaan eväsretkellekin kahvin kera, pitää vain syödä puolikkaat erikseen!

Lopussa vinkit kuinka taataan rapeakuorisuus! 

Helppoa, nämä sämpylät osaa valmistaa kuka tahansa ja melko joustavalla aikataululla! :)


 

Parhaat ja helpot rapeakuoriset sämpylät 

(noin 14 kpl)

 

❤❤❤❤


  • 12,5 dl jauhoja (vehnä-/sämpyläjauhot tai oma sekoitus näistä)
  • kuivahiivaa (puolikas/kokonainen pussi (11 g))
  • 5 dl vettä
  • 1 dl (kasvis)maitoa
  • 1 rkl sokeria
  • (2 tl suolaa)

 

 

Tee näin:

 

Ensin:


Mittaa kulhoon maito ja hanasta lämmintä vettä. Sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri ja suola. Lisää sitten joukkoon vähitellen jauhot. Olen itse tehnyt vehnäjauhoilla sekä vehnäjauhojen ja tummien siemenisten sämpyläjauhojen sekoituksella, molemmilla tulleet herkut. 

Taikinaa ei tarvi vaivailla sen koommin. Melko löysänä vaan jääkaappiin tekeytymään.


Laita kylmään vähintään muutamaksi tunniksi, saa olla vaikka parikin vuorokautta esimerkiksi itse olen leiponut kahtena eri aamuna. Parempi näin kuin pussittaa seuraavaan päivään, sillä rapeus kärsii.

Jos haluat leipoa sämpylät ihan muutaman tunnin päästä esimerkiksi 5 tunnin päästä, niin kuivahiivaa voi laittaa vaikka koko pussillisen. Mitä pidempään taikina tekeytyy jääkaapissa, sitä vähemmän hiivaa tarvitaan. Mielestäni ei kuitenkaan ole haitallista laittaa vaikka koko pussia, jos ei ole varma. Olen tehnyt yön yli sämpylät kokonaisestakin pussillisesta (11 g).

 

Myöhemmin:


Leipomishetkellä nosta taikina huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita pelti uunin pohjalle ja uuni kuumenemaan 240 asteeseen.

Pyörittele sillä välin taikinasta kaksi pötköä tai yksi pötkö, jos haluat paistaa puolikaan määrän (ja loput myöhemmin). Käytä vehnäjauhoja leipomisen apuna, mutta älä lisää itse taikinaan.


Käännä pötkön saumoja sisään. Leikkaa sitten terävällä veitsellä toisesta pötköstä noin seitsemän samankokoista palaa. Käännä palan huokoiset puolet kattoa ja leivontapintaa kohti (eli uunin kattoa ja pohjaa kohti). Voit tehdä pinnalle ristikkäisviillot terävällä veitsellä. Ja ripotella päälle kevyesti jauhoja.


Kun uuni on kuuma, nosta pelti ja asettele leivinpaperille väljästi sämpylät. 

Laita pelti uunin keskitasolle ja suihkauta uunin pohjalle suihkepullosta vettä. Ylös nouseva höyry rapsakoittaa lisää sämpylöitä!

Paista noin 18 - 20 minuuttia kunnes sämpylöissä on väriä. Voit tarkastaa sämpylän pohjastakin, jos se on tumma, niin sämpylä on varmasti valmis. Ruskistunut sämpylä saa kuitenkin olla, ja pitääkin olla. 


Jos maltat, niin anna sämpylöiden levätä hetki ennen herkuttelemista. Yleensä leipä tekeytyy vielä paiston jälkeenkin. 


Kotitekoiset sämpylät saa olla (ja mielestäni pitää olla) rustiikkiset ja hieman yksilölliset! Kunhan ne ovat suunnilleen samankokoiset, niin kypsyvät tasaisesti. 


Kuuntele kun sämpylä rapsahtaa leikatessa (videon jaoin Instagramissa aiemmin)


 

 Instagramissa @soupzblogi lisää herkullisia ruokakuvia, esimakua tulevista julkaisuista sekä ravintolavisiittejä.

Kommentit