Ranskalainen tomaattipiiras Soupzin tyyliin (helppo ja herkullinen)

Ranskalainen tomaattipiiras on aikamoinen makuelämys! Ei tule itsellä heti mieleen montaakaan piirasta, joka yhdistää näin monta eri makua.


Ohje on muuten todella helppo ja kerron alla kuinka tämä piiras tehdään Soupzin tyyliin niin että maut todellakin maistuu ja ovat kerroksittain. Piiraista on eri variaatioita ja itsekin kunnioitan perusraaka-aineita kuten sinappia. Dijon-sinappi on klassikko, mutta tämän voi korvata myös jollain vastaavanlaisella makeahkolla sinapilla kuten Hangon sinapilla. Parmesaani on ihan suosikki tässä ja sen keksinkin yhdestä lempipiiraastani, parmesaanipiiraasta. Voissa kuulotettua sipulia ja ranskankermaa en ole bongannut resepteistä, mutta mielestäni ne tuovat superherkullisen lisän ja kuulostavatkin aika ranskalaisilta. Vai mitä?

Yhdessä piiraassa on siis sekä suolaisuutta, makeutta, hapokkuutta, kermaisen täyteläisyyttä, pippurisuutta ja lisätäänpä nyt hittimakukin makukavalkaadiin -umami (sipuli, parmesaani ja tomaatti). Kokeilehan ja saatat löytää uuden lempipiiraasi.


Tämä maistuu ympäri vuoden. Kesällä tekisin suomalaisen sadon tomaateista, mutta talvella voi sortua hankkimaan vaikka espanjalaisia kirsikkatomaatteja jos ne ovat mehukkaampia. Otit mitä tahansa, niin tässä uunipiiraassa ne tulevat silti astetta mehukkaimmiksi! Lopuksi piiraan kanssa nautittu tuore basilika tuo kesän myös talven keskelle.



 Ranskalainen tomaattipiiras (Soupzin tyyliin)


4-6 palaa

 

POHJA


 120 g voita

1 muna

3,5 dl vehnäjauhoja

vettä


TÄYTE

2 sipulia + voita paistamiseen

muutama ruokalusikallinen sinappia

150 g ranskankermaa

125 - 150 g parmesaania

muutama kirsikkatomaatti

(mustapippuria ja suolaa)


PINNALLE

 tuoretta basilikaa


Ensin pohja:

Aloita valmistamalla piiraspohja. Nypi huoneenlämpöinen voi vehnäjauhoihin. Sekoita esimerkiksi haarukalla kananmuna joukkoon. Lisää vettä sen verran että taikina on pehmeä ja kiinteä möykky, joka ei tartu sormiin. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Oikaisu: Käytä kaupan valmista suolaista piiraspohjaa.  Itse en ole tainnut kokeilla, joten en osaa suositella.


Täytteen valmistaminen:


Valmista tällä välin täyte ja voit laittaa myös uunin kuumenemaan 200 asteeseen.


Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi. Kuullota voissa pannulla. Tämä tekee sipuleista todella mehukkaita!


Raasta parmesaani ja sekoita ranskankerman kanssa yhteen ja viipaloi kirsikkatomaatit (tai iso tomaatti).

Vaihtoehdot: Käytä parmesaanin sijaan Grana Padanoa tai Pecorino Romanoa, molemmat voimakkaita kovia juustoja.


Sitten:


Kauli tai taputtele voideltuun piirasvuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun isohkoon irtopohjavuokaan. Taikinasta riittää varmasti myös vielä isompaan vuokaan jos ei halua niin korkeita reunoja tai haluaa niistä ohuemmat.

Töki haarukalla reikiä vuokaan aseteltuun taikinaan.

Levitä sinappia tasaisesti pohjalle. 

Sitten voissa kuullotettu sipuli. 

Levitä tämän jälkeen varovasti parmesaani-ranskankerma päälle.  

Lopuksi asettele tomaattiviipaleet päälle ja pirskottele ihan kevyesti oliiviöljyä päälle sekä rouhaise mustapippuria ja suolaa. 

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 - 30 minuuttia. Piiras on sopiva kun pinnassa on hieman rusketusta kuten kuvassa yllä ja taikina ei tartu haarukkaan.

Anna levätä hetki ja nauti tuoreen basilikan kera. Saatat haluta toisenkin palan. ;)


Kommentit